Klonovi Cheryja
31

Španski brend Ebro predstavio dva nova SUV-a, S700 bi trebao odigrati ključnu ulogu

A. M.
Zahvaljujući saradnji s kineskim Cheryem preporođeni španski brend Ebro predstavio je svoja prva dva SUV vozila. Jedan od njih na koji Španci najviše računaju je Ebro S700, plug-in hibridni SUV kompaktnih dimenzija koji će, između ostalih, biti rival Hyundai Tucsonu i Kiji Sportage.

Madrid Car Experience, događaj ranije poznat kao Madrid Motor Show, bio je mjesto koje je ponovno rođeni španski brend Ebro odabrao za predstavljanje svojih prvih SUV vozila. Usklađujući se sa 70. godišnjicom od nastanka kompanije, marka je predstavila 4,51 metara dugi kompaktni SUV S700.

SUV kompaktnih dimenzija, koji nedvojbeno liči na Chery Tiggo 7 Pro, bi trebao odigrati vodeću ulogu u povratku ove marke u prodajne salone širom Španije, pogotovo što ovaj model nosi pečat "Made in Spain". Ovaj model nije bio usamljen na pozornici, budući da je istu dijelio s 21 cm dužim SUV modelom iz D segmenta sa sedam sjedišta - Ebro S800, koji je tehnološki blizanac Cheryja Tiggo 9 Pro, odnosno njegovog podmodela u okviru marke Jaecoo. Oba modela bit će dostupna s dvije opcije pogona, a pored benzinca ističe se plug-in hibridna verzija (PHEV) sa snagom od 350 KS.

Ipak, zbog popularnosti C segmenta u Evropi, brend smatra da će S700 biti predvodnik prodaje. Marka stavlja poseban naglasak na opremu novog S700 kako u pogledu povezivosti, tako i sigurnosti i udobnosti. Raspon je strukturiran u dvije razine završne obrade. Ostali detalji vezani uz predloženu ponudu za špansko tržište bit će poznati naknadno.

Što se tiče mehaničkog dijela, koji se mahom oslanja na automobile Cheryja, novi S700 započet će svoju komercijalnu avanturu u Španiji s dva motora. Pristupnu stepenicu zauzima 1,6-litarski T-GDi benzinski motor sa 150 KS. Četverocilindarski blok povezan je s DCT automatskim mjenjačem s dvostrukim kvačilom, a ditribucija snage i obrtnog momenta vrši se na prednje točkove.

Za vozače koji su više predani održivoj mobilnosti i traže superiorne performanse, Ebro predlaže plug-in hibridnu verziju. Ona kombinuje 1,5-litreni T-GDi benzinski motor s električnim motorom za proizvodnju maksimalne snage od 350 KS uz prenos snage preko DHT automatskog mjenjača. Zahvaljujući litijum-ionskoj bateriji PHEV model može preći više od 80 kilometara u električnom načinu rada. Stoga nosi ekološku značku "0 Emissions" sa svim prednostima mobilnosti koja to podrazumijeva.

Ako sve bude po planu, proizvodnja novog S700 će započeti krajem ove godine, a u španskim prodajnim salonima bit će dostupan početkom 2025. godine. Sastavljat će se u Španiji, tačnije u takozvanoj Ebro tvornici koja se nalazi u slobodnoj zoni Barcelone, a koju će dijeliti s kineskim Cheryjem, koji je na taj način na mala vrata ušao u EU tržište.

Kompaktni SUV će zajedno s modelom S800 u početku biti dostupan na 30 prodajnih mjesta ekskluzivne zastupničke mreže za marku Ebro, distribuirane u cijeloj zemlji. Cijene su još uvijek nepoznate.