Bogato opremljen
31

Škoda u Parizu predstavila Kodiaq RS, najbrži SUV sa sedam sjedišta na Nurburgringu

Klix.ba
Nakon što su fotografije "procurile" na internet došao je dan za zvanično predstavljanje Škode Kodiaq RS na Sajmu automobila u Parizu.

Kodiaq RS je zvanično najbrži SUV sa sedam sjedišta na stazi Nurburgring, a pokreće ga 2,0-litarski dizelski motor iz Volkswagen Grupe koji se ugrađuje i u Volkswagenove modele Passat i Tiguan.

Kao što je slučaj s dva Volkswagenova modela, BiTDI četverocilindrični motor razvija 236 KS i 500 Nm obrtnog momenta, a SUV od 0 do 100 km/h ubrzava za sedam sekundi prije nego dostigne maksimalnu brzinu od 220 km/h. Škodin najsnažniji dizelaš je uparen sa sedmostepenim automatskim mjenjačem te standardno ima pogon na sva četiri točka.

Standardna oprema je DDC sistem (Dynamic Chassis Control) uparen s Driving Mode Select sistemom za automatsko prilagođavanje opruga i amortizera bazirano na šest modova, a to su Eco, Comfort, Normal, Sport, Individual i Snow. Škoda je ugradila i progresivni sistem upravljanja koji će elektronski podešavati upravljanje na osnovu različitih varijabli, uključujući brzinu vozila.

Dio snažnog Kodiaqa je novi RS logo te standardni 20-inčni naplaci. Također, standardna su full LED svjetla te Virtuelni Cockpit koji predstavlja potpuno digitalnu instrument tablu. Kodiaq RS je dostupan u konfiguraciji s pet i sedam sjedišta s integrisanim naslonom za glavu, koja su presvučena Alcantarom. LED ambijentalno osvjetljenje je također dio standardne opreme.

Kodiaq RS je prvi Škodin model s Dynamic Sound Boost sistemom koji koristi podatke elektronike i omogućava vještačko privlačno akustično iskustvo motora. Zvuk se mijenja ovisno o odabiru moda, pri čemu u Eco modu motor zvuči potpuno prirodno.