Noviteti
0

Škoda predstavila osvježeni Enyaq RS: Više snage i veći domet

E. L.
Škodin najsnažniji elektropokretan SUV u decentno osvježenom izdanju pokreće 340 konjskih snaga.

Godinu dana nakon što je češka automobilska kompanija predstavila elektropokretan SUV Enyaq u sportskoj verziji RS, najsnažnije izdanje podvrgnuto je decentnom osvježavanju koje je sa sobom prvenstveno donijelo više snage i veći domet baterija.

Trenutno najsnažniji automobil u ukupnoj ponudi Škode i dalje pokreću dva elektromotora, po jedan iznad svake osovine, koji kombinovano proizvode 340 konjskih snaga, što osvježenom SUV-u s integralnim pogonom (AWD) osigurava ubrzanje od 0 do 100 km/h za 5,5 sekundi, sekundu brže od dosadašnje RS verzije.

Kapacitet baterija (82 kWh) nije povećan, ali u Škodi tvrde da je s rekalibriranim elektromotorima i unaprijeđenim softverom domet s jednim punjenjem baterija povećan sa 504 na 541 kilometar, odnosno 547 kilometara u Coupé verziji Enyaqa koji najradije posmatramo kao Kodiaq bez emisije CO². Na 175-kilovatnom punjaču za punjenje litijum-ionskih baterija od 10 do 80% potrebno je osam minuta.

Uz osvježavanje Škodinog modela, čija je naredna generacija najavljena za 2025. godinu, stigla i nova grafika na digitalnoj instrumentnoj tabli, head-up display i unaprijeđen multimedijalni sistem.