Bh. premijera
13

Škoda predstavila novi Kamiq: Crossover velikih ambicija

E. Z.
(Foto: Klix.ba)
Škoda je danas zvaničnom premijerom u Tarčinu na tržište Bosne i Hercegovine dovela potpuno novi Kamiq, kompaktni crossover model koji će upotpuniti ponudu češke marke i uz Karoq i Kodiaq ponuditi najpristupačniju ulaznicu u svijet SUV modela.

Crossover dug 4,24 metra u Bosni i Hercegovini može će se naručiti u kombinaciji s tri nivoa opreme, gdje je osnovni Active ponuđen samo sa osnovnim benzinskim motorom, te Kamiq u tom slučaju košta 29.815 KM do registracije.

Uprkos kompaktnim proporcijama Kamiq sa sobom donosi izuzetno prostranu putničku kabinu koja mnogim detaljima podsjeća na kabinu modela Scala. S boljim paketima opreme stiže 10,25-inčna TFT instrumentna tabla, a kupci će moći da izaberu između tri veličine displeja preko kojeg se upravlja multimedijalnim sistemom. Minimalna zapremina prtljažnika iznosi 400 litara, a s preklopljenim naslonima zadnjih sjedišta prtljažnik će "progutati" čak 1.395 litara.

Osnovni motor u ponudi za Kamiq je litarski trocilindarski turbobenzinac u verziji sa 95 KS, dok je dostupna i poželjnija verzija ovog motora sa 115 KS. Ovaj motor je u snažnijoj verziji dostupan i sa automatskim DSG mjenjačem sa 7 stepeni prijenosa.

Uz njega dostupan je i 1,5-litarski četverocilindarski motor sa 150 KS koji je također dostupan uz ručni i DSG mjenjač. Tu je i poznati 1,6-litarski četverocilindarski turbodizelski motor sa 115 KS. U opciji i za dizel je automatski DSG mjenjač posredstvom kojeg će se snaga uvijek distribuirati samo na prednju osovinu, jer se Kamiq ne nudi s pogonom preko obje osovine.

Vrhunski sistemi pomoći iz viših segmenata

Škoda Kamiq nudi vrhunske sigurnosne sisteme - Front Assist i Lane Assist već u osnovnom modelu kao dio serijske opreme. Front Assist, koji uključuje gradsko kočenje u nuždi i prediktivnu zaštitu pješaka, nadgleda područje ispred automobila tokom vožnje u gradu i na taj način pomaže u sprečavanju nezgoda. Lane Assist prepoznaje oznake trake i pomaže vozaču da zadrži automobil u voznoj traci. Pri brzinama do 130 km/h na autocestama, opcionalni prilagodljivi tempomat (ACC) automatski prilagođava brzinu automobila brzini vozila ispred. Ovo uklanja naprezanje vozača i dodatno poboljšava sigurnost. U kombinaciji sa DSG-om, sistem može čak i u potpunosti zaustaviti Kamiq i opet automatski pokrenuti u roku od tri sekunde.

Nivo sigurnosti se može dodatno povećati dodatnim opcionalnim sistemima. Ako senzori Škode Kamiq otkriju prednji sudar, opcionalni proaktivni Crew Protect Assist brzo zatvara bilo koje otvorene prozore i prednapinje prednje sigurnosne pojaseve. Do devet zračnih jastuka, uključujući zračne jastuke za koljena i bočne zračne jastuke za zadnja sjedala, štite putnike u slučaju sudara. Nakon nesreće, višestruka kočnica sprječava da se neko vozilo nekontrolirano njiše.

Mnogi moderni sistemi pomoći sprečavaju nesreće i osiguravaju visoku razinu aktivne sigurnosti u Škoda Kamiq. Opcijski Side Assist može otkriti vozila koja su udaljena do 70 m i koja žele prestići ili koja se nalaze u mrtvoj tački automobila, a time i efikasno pomaže vozaču na autocestama i dvostrukim kolnicima. Da bi to učinio, koristi dva radarska sistema nazad i upozorava vozača pomoću svjetlosnih signala na unutrašnjoj ivici ogledala, gdje će ih vozač intuitivno primijetiti. Zadnja upozorenja o prometu upozoravaju vozača na predmete koji se kreću iza vozila prilikom vožnje unazad.