Zvanično
39

Škoda predstavila model Karoq

Klix.ba
Nakon poduže uvodne kampanje Škoda je zvanično predstavila svoj novi crossover Karoq koji će se pridružiti grupacijskim modelima VW Tiguan i SEAT Ateca.

Nasljednik Škodinog uspješnog modela Yeti kreiran je po uzoru na veći model Kodiaq od kojeg se vizuelno odvaja kompaktnijom karoserijom i nekim karoserijskim elementima, u prvom redu novodizajniranim kućištima prednjih i zadnjih LED svjetala.

Treći član društva kojem pripadaju Volkswagen Tiguan i SEAT Ateca, Karoq je dug 4.382, širok 1.841 i visok 1.605 milimetara. Međuosovinsko rastojanje iznosi 2.638 milimetara, a zapremina prtljažnika je od minimalnih 521 do maksimalnih 1.810 litara (s izvađenim zadnjim sjedištima).

Češka automobilska kompanija opciono prvi put kupcima nudi TFT kontrolnu tablu s mogućnostima personalizacije, a među opcionu opremu spadaju i LED svjetla, bežično punjenje mobilnih uređaja, električno pokretan poklopac prtljažnika, LED ambijentalno osvjetljenje kabine u deset boja...

Gami poznatih grupacijskih benzinskih i dizelskih motora priključen je i 1,5-litarski TSI Evo motor (150 KS) koji je VW premijerno predstavio u redizajniranom izdanju Golfa VII. Tu je i litarski trocilindarski turbo benzinac koji nudi 115 KS, ali i popularni 1,6-litarski (115 KS) i dvolitarski TDI motori. S najsnažnijim dizelom stiže 190 KS, što je dovoljno da Karoq od 0 do 100 km/h stiže nakon 7,8 sekundi i razvije 211 km/h. U zavisnosti od izabranog motora, Karoq će se nuditi s ručnim 6-stepenim ili automatskim 7-stepenim mjenjačem s dva kvačila. Sa skupljim verzijama stiže i pogon preko obje osovine.

Škoda je objavila da će prvi primjerci biti u prodajnim salonima u drugoj polovini godine, a nije iznenađenje ni najava da će i Fabia uskoro dobiti svoje crossover izdanje.