Počele najave
0

Škoda pomalo otkriva zamjenu za model Rapid

Klix.ba
Iako je Škoda tek prošle sedmice na sajmu automobila u Parizu predstavila koncept Vision RS, koji najavljuje zamjenu za model Rapid, sada su počele stizati i tajnovite zvanične fotografije serijskog modela.

U ovom trenutku, naravno, nije poznato mnogo toga pa je Škoda samo objavila "teaser" fotografiju koja daje naslutiti proporcije i osnovnu formu novog kompakta koji će u novoj generaciji zamiijeniti obje karoserijske verzije Rapida koje su sada dostupne.

Škoda je za sada vrlo škrta na informacijama i detaljima za svoj novi model, ali potvrdili su da će ovo biti prvi model ove marke koji će biti zasnovan na Volkswagen MQB A0 platformi. Predviđeno je da se do kraja godine održi svjetska premijera novog modela, dok će prvi javni nastup imati vjerovatno na sajmu automobila u Ženevi, u martu iduće godine.

Iz Škode su potvrdili da će nasljednik Rapida dizajnerski biti zasnovan na konceptnom modelu Vision RS. Također, vrlo je izvjesno da će naknadno dobiti i svoju sportsku RS veziju koja će imati hibridni pogon sa snagom od preko 200 KS. Upravo to je i pokazao konceptni model koji je bio opremljen 1,5 turbobenzinskim motorom i hibridnim sklopom koji proizvodi ukupno 241 KS.

Iako za sada nema informacija o imenu novog kompakta iz Škode, sigurno je da će ime Rapid biti odbačeno kako bi se novi model distancirao od skromnog prethodnika.