Premijerno u Parizu
1

Škoda podgrijava atmosferu uoči predstavljanja Kodiaqa RS

Klix.ba
Škoda će svoj najsnažniji i najbrži SUV do sada publici premijerno predstaviti na predstojećem Sajmu automobila u Parizu.

Škoda je u posljednjem videomaterijalu otkrila nove detalje najsnažnije verzije modela Kodiaq koji će se uz oznaku RS standardno nuditi s LED svjetlima, adaptivnom digitalnom instrumentnom tablom i sistemom Dynamic Sound Boost koji je zadužen za (sintetički unaprijeđen) adekvatan zvuk biturbo dizelskog motora u putničkoj kabini.

Trenutno najbrži SUV sa sedam sjedišta koji je (u svom pretprodukcijskom izdanju) protutnjao čuvenom njemačkom stazom Nürburgring Nordschleife prvi je Škodin SUV koji će na sebi nositi oznaku RS i svoje će premijerno predstavljanje pred publikom imati na Sajmu automobila u Parizu koji počinje 4. oktobra.

I dok je najbrža Njemica Sabine Schmitz iza upravljača Kodiaqa RS krug staze Nordschleife "zatvorila" za rekordnih 9 minuta i 29,84 sekunde, u Škodi još uvijek nisu otkrili konačne brojeve koji se tiču grupacijskog dvolitarskog četverocilindarskog dizelskog motora potpomognutog s dva turbopunjača (BiTDI), ali se očekuje da njegov potencijal neće mnogo odstupati od potencijala koji nudi u pojedinim modelima Volkswagena (240 KS i 500 Nm).

Već je poznato da će Kodiaq RS imati adaptivni ovjes, automatski mjenjač s dva kvačila i prijenos snage preko obje osovine, a svi detalji bit će poznati za dvadesetak dana.