Debituje u Pekingu
8

Škoda objavila teasere malog SUV-a za kinesko tržište

Klix.ba
Češki proizvođač automobila Škoda objavio je teasere kojim je najavio dolazak malog SUV-a namijenjenog kineskom tržištu.

Iz Škode su novi model opisali kao moderni mali gradski SUV, koji je dizajniran specijalno za kinesko tržište. Zvanični debi se očekuje na Sajmu automobila u Pekingu, koji se održava ovog mjeseca.

Česi javno otkrili ime novog modela, ali je magazin Motor1 objavio da će se on zvati Kamiq. Dizajniran je i razvijen kako bi ispunio specifične zahtjeve kineskih kupaca kada je riječ o konceptu, dizajnu i mogućnostima. Kamiq će svoje mjesto naći ispod Karoqa uzimajući u obzir veličinu i cijenu, ali će svakako dobiti Škodine najnovije tehnologije.

Prve skice otkrivaju da će mali SUV imati "oštar" izgled te da će dizajnom biti veoma sličan Karoqu. Međutim, imat će i nekoliko različitosti, kao što su prednji svjetlosni sklopovi, padajuća linija krova, LED dnevna svjetla integrisana u prednji branik i drugo. U unutrašnjosti će preovladavati minimalistički dizajn te 7-inčni ekran. Instrument tabla je analogna, a prisutna su i fizička dugmad za audio sistem i klima uređaj.

CarNewsChina piše da će Kamiq pokretati 1,5-litarski benzinski motor sa 110 KS, a vjerovatno će biti dostupne i neke druge opcije. Šestostepeni mjenjač će biti standardan, dok će opciono biti moguće dobiti DSG automatski mjenjač.

Kina je je najsnažnije samostalno tržište za Škodu. Jedan od četiri automobila češke kompanije prodana širom svijeta završi u Kini, a prošle godine je Škoda u Kini isporučila 325.000 automobila. Novi mali SUV će se proizvoditi u Kini, a koštat će oko 14.000 dolara.