Debituje u Ženevi
39

Škoda objavila skice i nagovijestila izgled evropskog Kamiqa

Klix.ba
Češka kompanija Škoda je krenula u novu teaser kampanju vezanu za model Kamiq s evropskim specifikacijama, a objavljene skice su dokaz da će zaista imati drugačiji dizajn od kineskog brata.

Evropski Kamiq izgleda nešto luksuznije u odnosu na kinesku verziju, dobio je sada već poznata podijeljena prednja svjetla viđena na Karoqu i Kodiaqu od kojih su gornja tanja i služe kao dnevna svjetla. Ovo je prvi put da jedan Škodin model ima dnevna svjetla pozicionirana iznad glavnih svjetala, što je slično rješenje koje ima i Hyundai Kona.

Dizajnerske skice su tipične jer se na njima vide preveliki naplaci, nema ručki vrata, a linije karoserije su prenaglašene zbog čega Kamiq izgleda mnogo ljepši nego što će zaista biti. U saopćenju se spominje srebreni prednji spojler koji govori da je Kamiq prije svega "gradski SUV", što znači da će kupci rijetko napuštati asfalt. To ima smisla kad se u obzir uzme činjenica da će se Kamiq vjerovatno prodavati samo s prednjim pogonom poput bratskih modela kao što su Volkswagenov T-Cross i SEAT-ova Arona.

Na vratima prtljažnika je ispisano ime "Škoda", što je prvi put za model koji će se prodavati u Evropi. Ako se sjećate, coupe-SUV Kodiaq GT je bio prvi koji je imao isti detalj, ali je on dostupan samo u Kini.

Evropski Kamiq će debitovati 5. marta na Sajmu automobila u Ženevi.