Premijera u Sarajevu
2

FOTO / Škoda Citigo stigla u BiH

Piše: E. Z.
Danas je u festivalskom okruženju u centru Sarajeva javnosti BiH predstavljena nova Škoda Citigo. Moderan, praktičan i kvalitetan gradski automobil tehnički je brat blizanac Volkswagena Up! i SEAT-a Mii, koji se ističe izuzetno pristupačnim cijenama, ali i izdašnom mogućnošću personalizacije.

Uprkos svojoj maloj veličini, Citigo nudi obilje prostora u unutrašnjosti, uz iznenađujuću agilnost i atraktivanost u pogledu boja i tehnologija koje koristi. Iako je Citigo mali automobil, to je ipak tipična Škoda. Dizajneri su uspjeli da vozilu daju specifičan izgled koji se primjećuje i na prvi pogled govori: „ovo je nova ŠKODA“.

Sa dužinom od 3,56 metara,širinom od 1,65 metara i visinom od 1,48 metara, Citigo je jedan od najmanjih automobila u svom segmentu. Zapremina prtljažnika je 251 litar, a može se proširiti za četiri puta obaranjem zadnjih sjedišta. Citigo ima najveći prtljažni prostor u svojoj klasi.

„U gradskom prometu ŠKODA Citigo oduševit će svojim samosvjesnim dizajnom. On je kompaktan, okretan i ekonomičan. To je moderan gradski automobil koji namjerno nema suvišnih detalja, već nudi savršeno osmišljenu tehničku opremu koja olakšava život u brzoj velegradskoj džungli“, kaže Senad Trnka, marketing manager ŠKODA u Bosni i Hercegovini.

Potražnja za malim automobilima sa niskom potrošnjom goriva, po povoljnoj cijeni i uz razumne troškove je u porastu. Škoda je reagovala na ovaj trend sa modelom Citigo. Glavne ciljne grupe su mladi vozači, mlade porodice, porodice kojima ovo vozilo služi kao drugo ili čak treće vozilo, ali i oni prilično osjetljivi na cijenu sa racionalnim pristupom sa jedne strane, i visokim zahtjevima po pitanju kvaliteta, praktičnosti, dizajna i bezbjednosti sa druge strane.

Citigo stavlja veliki akcent na bezbjednost. Po prvi put su dizajneri koristili Head-Thorax sistem zračnih jastuka koji štite glave vozača i suvozača i zajedno sa drugim elementima čine izuzetnu bezbjednost u svojoj klasi. Pored toga, aktivnu bezbjednost je znatno unapređena novim “City Safe Drive” kočnim sistemom asistencije. Sistem se automatski aktivira pri brzinama ispod 30km/h, a laserski senzori identifikuju opasnost od sudara. „ŠKODA Citigo dobitnik pet zvjezdica na unaprijeđenom EURO Ncap testiranju i da predstavlja jedno od najsigurnijih vozila u klasi“, ističe Trnka.

U Bosni i Hercegovini kupcima su na raspolaganju tri nivoa opreme za ovaj model. Bazni Active sa benzinskim motorom 1.0 MPI 44kW/60 KS starta već od 13.300 KM sa PDV-om Onaj koji će većem broju kupaca biti najinteresantniji pri odabiru je model Ambiente , koji sa motorom 1.0 MPI i 60 KS iznosi 15.568 KM sa PDV-om. Ovaj model opremljen je sa stavkama kao što su: ABS, zračni jastuk za vozača i suvozača, „Head Thorax“ bočni zračni jastuci naprijed, klima uređaj, radio CD MP3 uređaj, električni podizači prozora, 14" felge, podešavanje visine sjedišta vozača, centralno daljinsko zaključavanje, „Easy entry„ ulaz na zadnju klupu i dr. „Kao i za sve ŠKODA modele u BiH i za ovaj model važi četvorogodišnja fabrička garancija ili 120.000 pređenih kilometara“, naglašava Trnka.

Najopremljenija verzija je Elegance i njegova cijena sa osnovnim benzinskim motorom iznosi 16.507 KM sa PDV-om. Vozilo je moguće opremiti sa panoramskim pokretnim krovom, multimedijalnim touch-screen uređajem „Move&Fun“ koji sadrži 3D navigacioni uređaj, simultanom bluetooth konekcijom za dva mobilna uređaja, unaprijeđenim board kompjuterom sa velikim brojem funkcija, itd. Citigo može imati i sportski izgled narudžbom sportskog ovjesa i sportskih sjedišta, uz različit izbor aluminijumskih felgi i boja vozila. Na raspolaganju je i automatski mjenjač sa sekvencijalnom mogućnošću mjenjanja brzina. Sa uvođenjem na tržište trenutno je dostupna verzija sa troje vrata dok će u kraćem vremenskog periodu ispred nas ponuda biti proširena i na petovratnu verziju.

Dva nova, dostupna motora imaju zapreminu 1.0 litara i snagu od 60 KS i 75 KS. U ekonomičnoj Green Tec verziji prosječna potrošnja je zavidnih 4,2 l/100km i 4,3 l/100km. Emisija ispušnih gasova pri tome je 97 g CO2/km i 99 g CO2/km. Potrošnja goriva i emisija ispušnih gasova su 4,5 l/100km i 105 g CO2/km za motor od 44 kW. Motor sa snagom od 55 kW troši 4,7 l/100km i emituje 108 g CO2/km.

Iscrpan test nove Škode Citigo uskoro ćete moći pogledati i na Klix.ba/auto.