Stiže 4. novembra
20

Škoda će za kinesko tržište proizvesti Kamiq GT

D. B.
Kompanija Škoda namjerava proizvesti još jedan ekskluzivan model za kinesko tržište, a to je Kamiq GT.

Oznaka GT ima drugačije značenje za različite proizvođače, Porsche je koristi za svoje modele fokusirane na stazu, Bentley je ima na svom Continental grand toureru, Ford je prodavao dvovratni sedan Cortina GT šezdesetih godina prošlog stoljeća, dok Volkswagen još uvijek u nekim dijelovima svijeta prodaje petovratni hatchback Golf GT. Tu su i Hyundai Elantra GT, Alfa Romeo GT, Aston Martin DB9 GT, Audi R8 GT te Chrysler PT Cruiser GT, no Škoda GT oznaku koristi za razdvajanje coupe crossovera od standardnih modela na kojim su uveliko bazirani.

Sve je počelo prije dvije godine kada je Kodiaq GT predstavljen u Kini kao Škodin prvi model koji je odbacio tradicionalni stražnji logo i usvojio natpis "SKODA" postavljen na vratima prtljažnika.

Sada su se pojavile dvije skice modela Kamiq GT, koji će biti predstavljen 4. novembra u Tianjinu. Ovaj model će biti namijenjen isključivo kineskom tržištu.

Sudeći prema skicama, Kamiq GT će izgledati prilično atraktivno, čak i kada se uzme u obzir da će produkcijska verzija biti "blaža" u odnosu na skice.

Na dizajnu je radio tim dizajnera u Češkoj, ali je sarađivao sa Škodinim timom u Kini. Osnova je bio Vision GT koncept predstavljen ranije ove godine. Skice unutrašnjosti trenutno nisu dostupne, ali se zna da će naprijed biti sportska sjedišta s odličnom bočnom potporom. Također, najavljeni su ukrasni detalji i materijali specijalno odabrani za Kamiq GT.

Škoda će u Kini nakon dolaska Kamiqa GT imati ukupno pet SUV modela.