Za vrijeme trajanja SFF
58

Škoda BiH u Sarajevu predstavlja konceptni Vision 7S i Enyaq: Sadašnjost i budućnost

E. Z.
Foto: E. Z./Klix.ba
(Foto: E. Z./Klix.ba)
Škoda BiH odlučila je počastiti sve građane zanimljivom premijerom jednog konceptnog automobila koji najavljuje skoru budućnost ove marke i jednog već serijskog električnog automobila koji pokazuje trenutna dostignuća marke iz Mlade Boleslave.
Tokom trajanja Sarajevo Film Festivala Škoda BiH postavila je Škoda Energy Experience i jednu pravu sajamsku premijeru na trgu ispred Aria tržnog centra u Sarajevu. Naime, svi prolaznici i ljubitelji automobila u narednim danima mogu vidjeti i upoznati konceptni model Škoda Vision 7S koji donosi pregršt napredne tehnologije ali i dizajn koji će se uskoro naći i na serijskim modelima Škode.

Namjera Škode u Bosni i Hercegovini bila je da građanima naše zemlje približi i pokaže kako će izgledati njihovi automobili u budućnosti ali i kakve su sve nove tehnologije u pripremi.

Škoda je ovim nedavno predstavljenim konceptom najavila da radi na velikom bratu SUV-a Enyak sa sedam sjedišta. Novi model bi se trebao pojaviti u prodaji 2026. godine, a Vision 7S koncept daje veliki nagovještaj kako će izgledati.

Koncept s tri reda sjedišta će rezultirati produkcijskim SUV-om koji je jedan od tri električna modela koje će Škoda plasirati na tržište u narednih pet godina. Dva će zapravo biti mali hatchback i mali crossover, no serijski model koncepta Vision 7S će predstavljati Škodin flagship te će zauzeti mjesto koje trenutno pripada Kodiaqu. Ipak, u početku će se ova dva modela "preklopiti".

Električni SUV će biti baziran na MEB plaftformi koju koristi i električni Enyaq, kao i drugi modeli iz Volkswagenove porodice električnih vozila kao što je Volkswagen ID.4 i Audi Q4 e-tron. Iz Škode kažu da koncept ima bateriju kapaciteta 89 kWh koja omogućava domet veći od 600 kilometara, no zanimljivo je vrijeme potrebno za punjenje te baterije. Maksimalna brzina punjenja za Enyak iznosi 120 kW, no iz Škode tvrde da 7S podržava 200 kW punjenje.

Vision 7S nagovještava veliki električni SUV, ali i novi moderni dizajnerski jezik te novi brending. Koncept je odbacio tradicionalni crni i srebreni Škodin logo te je usvojio srebrni natpis "SKODA" smješten iznad prednje "rešetke". Pažnju privlači i sedam vertikalnih slotova na prednjem i stražnjem braniku, od kojih su središnji crvene boje.

Naprijed su tanka prednja svjetla koja su kombinovana s ultra tankim horizontalno postavljenim dnevnim svjetlima, a oblik prednje "rešetke" je preuzet od aktuelnih modela zbog lakšeg identificiranja. Ipak, riječ je o tamnom staklu koje mijenja klasičnu rešetku. U Škodi novo lice nazivaju Tech Deck koje konceptu 7S daje snažniji izgled. Također, izgleda više premium, kao i stražnji dio koji podsjeća na Land Roverov dizajn.

Zanimljiva je i tehnologija koju pokazuje Vision 7S, a tu se ističe kamera koja može pratiti bebu smještenu u središnjem dječjijem sjedištu postavljenom u centralni tunel te sliku prenositi na ekran infotainment sistema. Pozicija dječijeg sjedišta je prema tvrdnjama češkoj proizvođača "najsigurnija".

Praktična funkcija je i mogućnost okretanja 14,6-inčnog ekrana kako bi više odgovarao za gledanje filmova. Upravljač u obliku pravougaonika te armaturna ploča se mogu pomjeriti naprijed kako bi se dobilo više mjesta za putnike na prednjim sjedištima. Prednja sjedišta se mogu rotirati i nageti.

Sadašnjost je sa Škodom jednako uzbudljiva: Enyaq iV dostupan u BiH

Uz futuristički koncept građani se mogu upoznati i sa serijskim modelom Škoda Enyaq iV koji je zvaničnu prmeijeru za naše tržište imao još prošle godine, a od ovog mjeseca je napokon dostupan i za narudžbe na našem tržištu.

Dostupan u dvije karoserijske verzije, uzbudljivog dizajna i sa odličnim kombinacijama boja Enyaq iV je vjerovatno jedan od najzanimljivijih električnih modela na tržištu.

Škoda u BiH nudi električni Enyaq iV po cijeni od 89.147 KM do registracije, uz mogućnost korištenja poticaja od 10.000 KM, dok je ovom prilikom predstavljena i široka ponuda Moon punjača za kućnu upotrebu, a koji čine korištenje ovakvih automobila znatno lakšim i praktičnijim.