Samo 225 primjeraka
16

Shelby otkrio Mustang GT500KR: Više od 900 „konja“ za upotrebu (i) na javnim cestama

E. L.
Ljubitelji američkih V8 motora ne kriju zadovoljstvo što su ranije informacije, prema kojima će najsnažniji Shelby Mustang do sada pokretati samo struja, bile netačne.

Američka kompanija Shelby prošlog mjeseca je objavila uvodnu fotografiju automobila ispod pokrivača na kojoj se moglo naslutiti da je njihova najnovija "otrovnica“ zasnovana na Ford Mustangu, ali u tom trenutku niko nije znao šta će pokretati Coupé za koji je ranije rečeno da će nastaviti tamo gdje je stao Shelby Mustang GT500.

Tajni više nema, jer je sa skidanjem pokrova Shelby otkrio da strašni Mustang GT500KR (KR predstavlja akronim za "King of the Road“) pokreće 5,2-litarski V8 motor koji uz mnogobrojne modifikacije koje uključuju i znatno kapacitetniji mehanički kompresor razvija više od 900 konjskih snaga, što GT500KR čini najsnažnijim Shelbyjevim automobilom do sada koji „preferira“ stazu, ali se može koristiti i na javnim cestama.

Za uspješno nošenje sa spomenutim "konjima“ Shelby je GT500KR opremio aerodinamičkim komponentama koje osiguravaju više prijanjanja, a upravljivosti će pomoći i višestruko adaptivan ovjes i gume visokih performansi na 20-inčnim ojačanim aluminijskim felgama.

Shelby će Mustang GT500KR napraviti u samo 225 primjeraka, od kojih je 180 primjeraka namijenjeno kupcima u Sjevernoj Americi, a proizvodnja počinje u prvom kvartalu naredne godine.

Vezani članci