Noviteti
0

Sfero, novi Volkswagenov SUV

Klix.ba
Volkswagen intenzivno radi na razvoju novog modela u saradnji sa Maseratijem, a definisan je kao karavanski crossover.

Novi VW Sfero će dobiti dobar dio tehnologije upotrebljene na novom Quattroporteu i to u glavnom one vezane za pogon i prenos snage.

Za uzvrat Maserati će od VW-a dobiti njihov 4Motion pogon na sve točkove i razrađenu suspenziju za svoj također skoro planirani SUV Kubang.

VW će također sa italijanskom firmom podijeliti i svoju tehnologiju izrade dizelskih agregata te se prema nekim najavama može očekivati ugradnja divlje snažnog V10 TDI-ja u novi Maserati Quattroporte.

Novi Sfero će biti negdje u klasi između Passata i Phaetona te bi trebao predstavljati svojevrsnu jeftiniju opciju prestižnog Touarega.

Sfero neće biti pravi offroader jer će bazni modeli dolaziti isključivo sa zadnjim pogonom, dok će skuplje i kvalitetnije verzije dolaziti sa pomenutim 4Motion pogonom koji će snagu distribuirati na sve točkove.

Također iz VW-a dolaze i glasine o razvijanju 4x4 vozila na bazi novog Golfa V kojem bi konkurencija bili automobili poput Land Rover Freelandera. Prema tim istim glasinama špekuliše se i o imenu i koje će najvjerovatnije biti Freestyle, a treba napomenuti da će on imati bolje off road mogućnosti od Sfera.