Novosti u A6 porodici
0

Šestica dotjerana za Pariz

Sarajevo-x.com
Prije zvanične premijere na sajmu automobila u Parizu Audi je već objavio zvanične fotografije redizajniranog A6, a ujedno je najavljen i prestižni RS6 u limuzinskoj karoseriji. Sa ovim obnavljanjem Audi nastavlja žestok nastup u klasi poslovnih limuzina i sebi stvara novi prostor za napredak.

Činjenica da je Audi A6 trenutno najbolje prodavana poslovna limuzina u cijelom svijetu dovoljno govori o prihvaćenosti ovog modela, te je redizajn opravdan potez kojim se želi zadržati prednost u odnosu na konkurente, ali i aktuelnost modela koji je na tržištu već tri godine.

Naravno, u najboljoj maniri njemačkih proizvođača, Audi nije želio pretjerano ekspreimentisati sa dizajnom, te su izmjene vrlo suptilne. Tačnije, cilj je bio odmjerenim potezima A6 približiti ostatku ponude modela koja je već dobila nove i prepoznatljice dizajnerske elemente.

Tako su glavne novosti na A6 sada redizajnirana maska, odbojnici oblijih linija sa većim i agresivnijim otvorima za zrak, ali svakako su upečatljiva i nova svjetla za maglu kao i prednja svjetla koja sada imaju prepoznatljiv element dnevnih svjetala. Nova su i zadnja svjetla koja su dobila prepoznatljivu grafiku, dok zadnji odbojnik najviše ističe donji dio gdje su izduvne cijevi sada istaknutije i dominantnije.

Pored estetike u Audiju su se posvetili i tehnologiji, pa tako sada zahvaljujući novom AVS ili Audi Valvelift System sistemu 3,0-litarski V6 motor proizvodi odličnih 290 KS, dok istovremeno troši i do 15% manje goriva do svog prethodnika.

Redizajnirani A6 stiže u salone već krajem ovog ljeta, a ono što je i zanimljivije od samog redizajna je činjenica da će od sada prestižni RS6 biti dostupan i u limuzinskoj karoseriji. Impresivan izgled ali i još impresivnije performanse, koje treba zahvaliti 5,0-litarskom V10 twinturbo od 580 KS i 650 Nm, rezultat su manje težine limuzinske karoserije, pa će u ovom „pakovanju“ RS6 biti još poželjniji. Tako RS6 sedan sprinta 0,1 sekundu brže od Avanta RS6, ili tačnije za samo 4,5 sekunde.

I RS6 u prodaju stiže nakon premijere u Parizu, a za sada se najavljuje da će početna cijena za najbrži A6 počinjati od 105.550 Eura.