Sada i sa troje vrata
15

FOTO+VIDEO / SEAT predstavio Leon SC

Klix.ba
U Ženevu stiže zanimljiv automobil iz SEAT-a: Leon SC (Sports Coupé). Po uzoru na dvije karoserijske varijante Audija A3, SEAT sada nudi svoj novi Leon i u trovratnoj opciji.

Bez kompromisa kada je riječ o svakodnevnoj upotrebljivosti, Leon SC postaje vodeći model SEAT-a koji nudi vidnu sportsku notu, uz dovoljno mjesta za sve putnike i prtljažnik zapremine 380 litara.

Nema kompromisa ni kada se radi o upravljivosti novog SEAT-a Leona SC. Uz sniženje težine i posebno podešen ovjes i novu generaciju motora, Leon SC bit će odličan partner svima koji preferiraju dinamičan stil vožnje. Moderni turbobenzinski (TSI) i turbodizelski (TDI) motori radne zapremine od 1,2 do 2,0 litara mogu se pohvaliti izuzetnom efikasnošću i rafiniranim radom. Raspon snage ide od 105 do 180 KS. Najčišći je 1,6-litarski TDI motor koji emituje manje od 100 g/km CO2. Daleko od prljavog je i snažni dvolitarski TDI motor sa 150 KS čija vrijednost CO2 iznosi samo 106 g/km. Pored 1,2-litarskog TSI motora sa 105 KS, tu je i snažniji 1,4-litarski TSI motor sa 140 KS. Dok ne dođe model koji u imenu nosi naziv Cupra, najjači motor za sada je 1,8-litarski TSI sa 180 KS. Pored ručnih mjenjača sa pet, odnosno šest brzina, uz Leon SC može se dobiti i DSG mjenjač sa šest ili sedam brzina.

„Sa skraćenim međuosovinskim rastojanjem, Leon SC preuzima ulogu istinskog sportiste u Leon familiji“, izjavio je Dr. Matthias Rabe, drugi čovjek u Odjelu za istraživanje i razvoj SEAT-a.

„Leon SC ima poseban karakter. Nije bilo dovoljno samo ukinuti drugi par vrata, pa smo se odlučili na skraćenje međuosovinskog rastojanja za 35 milimetara kako bi dobili snažan vizuelni utisak koji smo željeli“, kaže Alejandro Mesonero-Romanos, šef SEAT dizajna.