Širenje ponude
5

SEAT-ov najveći SUV u prodaju stiže početkom naredne godine

Klix.ba
Treći SEAT-ov SUV Tarraco ušao je u završnu fazu testiranja, a španski odgovor na Škodin model Kodiaq također će se ponuditi i u kombinaciji sa sedam sjedišta.

Ime najvećeg SUV-a iz španske podružnice Volkswagena glasanjem putem interneta biralo je više od 146.000 glasača iz 100 zemalja, a u vrijeme Rimskog carstva Tarraco je bio naziv lučkog grada Tarragona koji je smješten na sjeveroistoku Španije.

Posljednji SEAT-ov model koji je nazvan po mjestu u Španiji svojom siluetom podsjeća na Škodin model Kodiaq, što i nije čudno s obzirom da iza oba modela koji koriste istu platformu stoji volfsburški automobilski koncern Volkswagen, ali se i iza kamuflažnih folija može vidjeti pripadnost brendu čije je sjedište u Barceloni.

U SEAT-u kažu da će Tarraco svojim putnicima ponuditi izrazito mnogo prostora, a osnovna zapremina prtljažnika u kombinaciji s modelom bez sedam sjedišta iznosi čak 760 litara, 40 litara više od zapremine prtljažnika u spomenutom Škodinom modelu.

Ljubitelji dizela i u ovom slučaju mogu računati na grupacijsku dvolitarsku četverocilindarsku TDI opciju sa 150 i 190 KS. 6-stepeni ručni mjenjač nudit će se samo uz slabiji motor, a pogon preko obje osovine ostaje opcija u oba slučaja.

Osnovni benzinski model s pogonom preko prednje osovine pokretat će 1,5-litarski četverocilindarski TSI motor sa 150 KS, a na vrhu benzinske ponude za sada je dvolitarski četverocilindarski motor sa 190 KS s kojim će kupac moći da računa na standardni integralni pogon i DSG mjenjač.

Najavljena je i hibridna pogonska opcija, a nije isključeno da će se Tarraco u bližoj budućnosti ponuditi i sa znatno snažnijim benzinskim motorom, što bi mogao biti projekat iza kojeg će stajati SEAT-ov novoosnovani podbrend Cupra.

Kamuflažne folije bit će skinute u septembru kada bi trebala biti otvorena i knjiga narudžbi, a prvi kupci u svoj Tarraco trebali bi sjesti početkom naredne godine.