Noviteti
0

Seat Cupra GT Racer Concept

Klix.ba
Cupra GT Racer concept
Cupra GT Racer concept
Seat ponovo pokazuje svoja nastojanja da izgradi sportski imidž, a ovim modelom u potpunosti opravdava slogan "auto emocion".

Seat je prezentovao jedan od najuzbudljivijih sportskih projekata, do današnjeg datuma, na Barcelona Motor Show-u, 24. 04. 2003.

Iznenađujuća Cupra GT je rezultat zajedničkog rada Seat Sport i Seat Design Centre odjela te posjeduje inovativnu tehnologiju i potencijal visokih performansi ukomponovan sa prepoznatljivim Seatovim dizajnom i motom “auto emocion”.

Cupra GT je pogonjena trolitrenim V6 twin turbo agregatom posuđenim sa Audijevih polica te razvija u ovom modelu punih 500 KS koji omogućava maksimalnu brzinu od 295 km/h i ubrzanje od 0 do 100 km/h za fascinantnih 4,2 sec! Motor je radi što boljeg rasporeda težine smješten u sredinu te svoju snagu prenosi putem 6-stepenog sekvencijalnog mjenjača.

Za sigurno zaustavljanje pri ovim velikim brzinama brinu se perforirane i ventilirane disk kočnice diskova od 378 mm naprijed i 355 mm nazad. Snaga nove Cupre GT je izražena prelijepim i zavodljivim tijelom koje je kao stvoreno za velike brzine. Famozni Walter de Silva je opet primjenio “Dinamičnu liniju” prvi put viđenu na konceptu Salsa, koja kreće od početka, pa preko blatobrana postepeno se stapa u zadnji kraj automobila.

Agresivnom i upadnom izgledu doprinose i “gull wing” vrata, široko zadnje krilo te masivni odbojnici kao i masivni spojler koji se proteže sa linija krova . Nezaobilazni dio sportskih automobila čine felge, te Seat ni na ovom polju nije podbacio. Montirane su šestokrake 18 inčne felge pričvršćene samo jednim šarafom, te su "obuvene" u gume dimenzija 265/650 naprijed i 285/680 nazad.

Finalna verzija Seat Cupra GT se očekuje na utrkama u ovogodišnjim Španskim GT serijama a Seat Sport će početi proizvodnju za šire mase kasnije tokom ove godine.