Noviteti
17

S novim Lexusom LS stiže i novi biturbo V6 motor

Klix.ba
Lexus je u Detroitu premijerno predstavio novu generaciju svog najluksuznijeg modela LS koji će se prodavati u više od 90 zemalja.

Peta generacija luksuznog modela LS koji već godinama predstavlja perjanicu u ponudi Lexusa zasnovana je na GA-L platformi koju su u Lexusu prvi put koristili na modelu LC 500 coupe, a to je jedan od razloga zbog kojih je, u odnosu na model koji nasljeđuje, novi LS niži, ima širi trag točkova i niže težište.

LS se standardno nudi na 19-inčnim, opciono se može dobiti i na 20-inčnim felgama, a jedna od vizuelnih karakteristika novog modela, koji izgleda znatno dinamičnije u odnosu na konzervativnijeg prethodnika, su po tri prozora na bokovima karoserije.

Prilikom razvoja automobila mnogo je pažnje posvećeno zvučnoj izolaciji putničke kabine, a u Lexusu tvrde da su u tom pravcu postigli do sada nezabilježene rezultate. Za ljubitelje besprijekornog zvuka tu je vrhunski Mark Levinson audio-sistem sa nekolicinom optimalno raspoređenih zvučnika od kojih su neki svoje mjesto pronašli u oblozi krova.

Audio-sistemom se, pored nekolicine ostalih funkcija, upravlja preko 12,3-inčnog displeja koji je osjetljiv na dodir, a u Lexusu su instalirali i „head-up“ display za koji tvrde da je trenutno najveći na svijetu.

U odnosu na V8 motor koji je pokretao četvrtu generaciju LS-a, u Lexusu su se ovaj put odlučili za novi 3,5-litarski V6 benzinski motor koji uz asistenciju dva turbo-punjača isporučuje 420 konjskih snaga i 600 Nm najvećeg obrtnog momenta.

Prijenos snage obavlja se preko automatskog mjenjača s čak 10 stepeni prenosa, a LS će od 0 do 100 km/h stići za 4,6 sekundi, što je izvanredan rezultat za luksuzni automobil prisjetimo li se da je njihov supersportski model LFA (559 KS) od 0 do 100 km/h stizao nakon 3,6 sekundi

Onda je jasna izjava prvog čovjeka inžinjerijskog odjela Lexusa (Toshio Asahi) koji je na premijernom predstavljanju rekao: „Pored toga što baš LS na najbolji način demonstrira filozofiju Lexusa, ovaj put smo željeli napraviti automobil koji će ponuditi i više od onoga što se očekuje uz luksuzne automobile.“

Lexus će prve narudžbe početi da prima krajem godine, a cijena automobila trebala bi biti poznata za nekoliko mjeseci.

Vezani članci