V6 motor razvija 350 KS
6

Revolution Racecars predstavio automobil za stazu

Klix.ba
Nakon što su se detalji pojavili prošlog mjeseca, novi britanski proizvođač automobila Revolution Racecars je predstavio svoj lagani model namijenjen isključivo stazi.

Predvođen Philom Abbottom, suosnivačem kompanije Radical Sportcars, novi proizvođač namjerava donijeti LMP (Le Mans Prototype) tehnologiju i sigurnosne standarde široj publici. Automobil nazvan Revolution će se naći u prodaji uskoro po cijeni nešto nižoj od 100.000 funti te će se moći koristiti za brojna prvenstva naredne godine.

Dvosjed je dobio kokpit od karbonskih vlakana koji je proizveden u Njemačkoj pomoću efikasnog i sigurnog procesa infuzije ugljika, a ukupna težina automobila iznosi 750 kg. Pokreće ga Fordov 3,7-litarski V6 motor koji razvija 350 KS. Veoma je pouzdan te može preći blizu 10.000 km do većeg servisiranja.

Karoserija je fokusirana na aerodinamiku te stvara više downforcea u odnosu na bilo koji automobil u ovom cjenovnom rangu, barem tako tvrdi kompanija koja ga je proizvela. Snaga se prenosi preko 6-stepenog sekvencijalnog mjenjača specijalizovane kompanije 3MO te koristi tehnologiju inspirisanu onom koja se koristi za mjenjače automobila iz WRC-a.

Fotografija kokpita nema, ali je sličan onom u bolidima Formule 1 što se posebno odnosi na upravljač.