Privredni automobili
9

Renault predstavio novi Express Van i novi putnički Trafic

E. Z.
Renault u potpunosti obnavlja ponudu svojih privrednih automobila, pa je tako na posebnom online događaju predstavio novi Express Van i putničku verziju Trafica. Iduće godine stiže i teretni Trafic, kao i novi Kangoo, koji ipak neće biti dostupan na našem tržištu.

Novi Renault Express Van ima najbolje dimenzije u klasi: 1,91 m korisne dužine (uz punu pregradu) u vozilu dužine 4,39 m kao i klizna bočna vrata sa otvorom širine 716 mm. Najveća nosivost iznosi 780 kg za benzinsku verziju i 650 kg za dizel verziju, što ga čini praktičnijim nego ikada. Novi Renault Express Van ima i rekordan kapacitet prostora za odlaganje u prednjem dijelu (gotovo 48 litara) i najveći utovarni kapacitet od 3,7 m³.

Novi Renault Express Van je opremljen onim što je zaista potrebno. Siguran i jednostavan utovar omogućava šest okretnih kukica za pričvršćivanje na tlu, četiri na bočnim stranicama (uz doplatu) i visoko pozicionirana svjetla snage do 18 W (LED uz doplatu). Ključ sa tri dugmeta (sklopivi ili obični) omogućava zasebno otključavanje teretnog prostora i kabine. Gumeni tepih za utovar, pretinci u kliznim vratima, drvena zaštita poda protiv klizanja i drvene bočne obloge također su dostupni uz doplatu.

Unutrašnjost krasi savremena vodoravna armaturna ploča čistih linija koja naglašava prostranost vozila. Obloge vrata i plafona dodatno povećavaju utisak sklada u unutrašnjosti, dok hromirani umetci na upravljaču, komandama klima uređaja i ručicama vrata u unutrašnjosti naglašavaju funkcionalni aspekt dizajna.

Ergonomski vozačev položaj

Novi Renault Express Van se ponosi udobnim putničkim prostorom, tankim sjedištima, ojačanom bočnom potporom za grudi i ramena kao i većim i modernijim naslonima za glavu. Vozač može jednostavno da podesi visinu (+/- 40 mm) i dužinu (+/- 110 mm) sjedišta, kao i da prilagodi visinu sigurnosnog pojasa i upravljača. Za još veću udobnost u vožnji, vozačevo sjedište je dostupno sa naslonom za ruke kao opcijom. Na kraju, poboljšana je i akustika kako bi se smanjio umor vozača.

Novi Renault Express Van je serijski dostupan sa radiouređajem Connect R&Go, povezanim sa dva srednjetonska i dva visokotonska zvučnika, dok verzije sa multimedijalnim sistemom EASY LINK uključuju i vodoravno postavljen 8-inčni ekran osetljiv na dodir u boji.

Funkciju prepoznavanja glasovnih naredbi moguće je aktivirati preko sistema Android Auto ili Apple Carplay. Jednostavno se povežite uz pomoć kabla kako biste uživali u omiljenim aplikacijama, upućivali pozive, slušali muziku a i koristili usluge Google Assistant i Siri na potpuno siguran način i uz poštovanje saobraćajnih pravila.

2D/3D navigacija olakšava upravljanje i pomaže u prepoznavanju raskrsnica i drugih važnih saobraćajnih tačaka. Pri tome upotrebljava ugrađeni žiroskop koji vas usmjerava čak i kada nema GPS signala.

Novi Renault Express Van je dostupan u Evropi i sa 1,3-litarskim benzinskim motorom TCe 100 FAP (75 kW – 200 Nm) a u Bosni i Hercegovini samo sa 1,5-litarskim dizel motorima Blue dCi 75 (55 kW – 220 Nm) i 95 (70 kW – 240 Nm). Ovi motori su kombinovani sa 6-stepenim ručnim menjačem.

Novi Renault Trafic za još ugodniji doživljaj vožnje

Renault predstavlja dvije nove verzije modela Trafic za prevoz putnika koje će ispuniti sve potrebe kupaca. Potpuno novi Renault Trafic je dostupan u verzijama Passenger, za prevoz više putnika, ili SpaceClass, za prevoz VIP klijenata. Traficov DNK je sad snažniji nego ikada. Djeluje moćnije, unutrašnjost je optimizovana, ponuda motora je bogatija, a performanse sigurnije.

Elegantniji i izražajniji prednji dio potpuno novog Renaulta Trafic Passenger i SpaceClass potpuno je redizajniran kako bi privukao obje vrste kupaca, privatne i poslovne. Full LED svjetlosni potpis u obliku slova C sada je modernijeg dizajna, a dostupna je i nova boja, karmin crvena.

Unutrašnjost je potpuno obnovljena. Ima najviše prostora za glave u klasi – čak 935 mm. Zahvaljujući boljoj organizaciji pretinaca za odlaganje optimizovana je zapremina pretinaca od 86 l. Potpuno novi Traffic Passenger i potpuno novi SpaceClass dostupni su u dvije dužine i mogu prevesti do devet osoba uz 1,8 m3 teretnog prostora.

Potpuno novi Renault Trafic Passenger i SpaceClass su opremljeni sa više tehnologije, novim 8” ekranom osjetljivim na dodir i bežičnim punjačem pametnog telefona. Povezivost je podignuta na viši nivo najnovijim multimedijalnim sistemom sa navigacijom, Renault EASY LINK (kompatibilnim sa sistemima Android Auto i Apple CarPlay).

Za zaista bezbrižnu vožnju Trafic Passenger i SpaceClass opremljeni su sistemima za pomoć u vožnji najnovije generacije: adaptivnim tempomatom, sistemom kočenja u slučaju nužde, upozorenjem na nenamjernu promjenu saobraćajne trake i upozorenjem na vozilo u mrtvom uglu. Još jedna od novih sigurnosnih karakteristika je i prednji zračni jastuk na desnoj strani koji je dovoljno veliki za oba putnika na prednjoj klupi.

Početni motor je potpuno novi Blue dCi 110 sa 6-stepenim ručnim mjenjačem. Sljedi ga potpuno novi Blue dCi 150 sa dodatnih 5 KS i 6-stepenim ručnim mjenjačem ili 6-stepenim automatskim mjenjačem EDC.

6-stepeni automatski mjenjač sa dva kvačila EDC, povećava udobnost i odziv brzim i preciznim promjenama stepena prenosa. Radi na principu izmjena između parnih i neparnih brzina i predodabira stepena prenosa.

Potpuno novi Trafic Passenger i SpaceClass će se proizvoditi u Renaultovoj fabrici u Sandouvilleu u Francuskoj.