Svjetska premijera
0

Renault predstavio novi Espace: isti DNK u novom obliku

Klix.ba
Renault predstavlja šestu generaciju Espacea, koji sada stiže kao novi SUV model sa pet ili sedam sjedišta i koji će osnažiti ofanzivu francuske marke u C i D segmentima.

Renault je 1983. godine predstavio Espace, svoj prvi automobil za luksuzan život i uživanje. Kao prvi evropski monovolumen postigao je zapažen uspjeh, te su brojni drugi proizvođači pokušali kopirati ovaj revolucionarni model koji je kroz pet generacija stekao status istinske legende.

Sada, kad je trend porodičnih monovolumena daleko iza nas, te su u trendu isključivo SUV modeli svih formata i Renault mijenja filozofiju svog slavnog modela. Tako šesta generacija Espacea stiže kao SUV s 5 ili 7 sjedišta.

Espace je započeo revoluciju, predstavio viziju budućnosti i neprestano se mijenjao u skladu s vremenom. Da je tomu doista tako, svjedoči atletski i elegantan izgled nove generacije po uzoru na SUV-ove, dok verzija Esprit Alpine unosi dašak sportskog duha.

Vjeran genima svojih prethodnika, Espace je i dalje dugačko i prostrano vozilo s 5 ili 7 sjedišta, te je najprostraniji model u ponudi marke. Ističe se i izborom profinjenih materijala i završne obrade, te se nameće kao vrhunski model u ponudi Renaulta. Tu su i druge zanimljive karakteristike poput najvećeg panoramskog krova na tržištu (površine 1 m2).

Pred toga, putnički prostor i motor novog Espacea mogu se pohvaliti najnovijim naprednim tehnologijama koje osiguravaju maksimalnu povezanost u vozilu te pomažu smanjiti okolišni otisak.

U usporedbi s prethodnom generacijom, novi Espace ima manje vanjske dimenzije, lakši je 215 kg te je opremljen izuzetno efikasnim potpuno hibridnim motorom E-Tech snage 200 KS. Njegova niska potrošnja goriva (4,6 l/100 km) zaslužna je za domet do 1.100 km, pri čemu nije potrebno puniti bateriju. Najefikasniji Espace do sada ispušta samo 104 g CO2 / km.

U skladu s Renaultovom ponudom automobila za život i uživanje, novi Espace uključuje najbolje sustave za pomoć u vožnji i sigurnosne osobine. Novi se model temelji na Alijansinoj namjenskoj platformi CMF-CD te je opremljen s 27 sistema za pomoć u vožnji. MULTI-SENSE i 4CONTROL Advanced, Renaultov sistem upravljanja zakretanjem sva četiri kotača, podižu užitak u vožnji na novi nivo.

Narudžbe za novi Espace kreću već u proljeće 2023. godine.