Ekskluzivno
66

Renault na sajmu automobila u Ženevi: Ofanziva inovacija iz Francuske

Piše: E. Z.
(Foto: E. Z./Klix.ba)
Renault sa svojim markama Dacia i Alpine ima zapažen i vrlo raznovrstan nastup u Ženevi. Renault tako novim konceptnim modelom pokazuje princip dijeljenja vozila i mobilnosti u budućnosti, a tu je i novi motor za Captur i Scenic ali i električni ZOE. Dacia je proširila ponudu Stepway modela, dok Alpine hvata zamah sa novim verzijama modela A110. Donosimo vam sve detalje o francuskoj marki direktno iz Ženeve.

Tokom 120 godina Renault je bio strastven u namjeri da olakšava život svojim korisnicima. U skladu sa novim Renaultovim motom Easy Life, Renault je izabrao Sajam automobila u Ženevi 2018. godine, kako bi predstavio konceptni model koji pokazuje njihovu viziju za zajedničku i dijeljenu urbanu mobilnost.

Renault je predstavio neobičan konceptni model EZ-GO koji je suštini je robotsko vozilo koje donosi potpuno novi način i koncept vožnje, te nastoji smanjiti problem zagušenja saobraćaja u gradovima širom svijeta. EZ-GO je potpuno električan i autonoman automobil. Renault kaže da ovaj automobil može pomoći svim gradovima da postanu pametniji i iskorišteniji, pružajući integraciju vozila, generisanje analize podataka, pružanje povezanih usluga, višemodalne usluge i još mnogo toga.

EZ-GO bi mogao biti upravljan privatnim i javnim preduzećima i poslužiti čak i za gradski prevoz. Ovo je prvi konceptni automobil Renaulta koji se fokusira na usluge mobilnosti. Kompanija kaže da će tokom ove godine predstaviti više takvih koncepata.

Uživanje u vožnji također je ključno za Renaultovo prisustvo na sajmu automobila u Ženevi, a to potvrđuje uvođenjem:

  • Novog R110 motor za električni model ZOE
  • 1.3-litarskog motora Energy TCe nove generacije za Captur i Scénic koji je razvijen u saradnji grupe Renault-Nissan-Mitsubishi i partnera Daimler
  • Novog motor za Talisman i ekskluzivne nove verzije ovog modela

Pod haubom Renault Scénica, novi 1,3 TCe motor će biti dostupan u izboru četiri verzije (115 KS, 130 KS, 140 KS i 160 KS), sa maksimalnim kapacitetom od 160 KS - povećanjem od 30 KS u poređenju sa prethodnikom. Maksimalni obrtni moment iznosi 270 Nm, što je 65 Nm u odnosu na prethodni motor koji je maksimalno imao 205 Nm.

Novi TCe motor uključuje najnovije inovacije Alijanse, uključujući Mirror Bore Coating, tehnologiju premaza cilindara koja se koristi za motor Nissana GT-R, a kako bi se poboljšala energetska efikasnost smanjenjem trenja i optimizacijom toplotne provodljivosti.

Ponuda modela Renault Talisman proširena je verzijom S-Edition, ekskluzivnijeg, modernijeg modela i prvog sa novim benzinskim motorom 1.8 TCe sa 225 KS. Ovaj model ima sportski enterijer sa crnim oblogama koje su prošivene crvenim koncem i detaljima. Uz najpotpuniju opremu koju Renault nudi ovaj Talisman dolazi i sa 4-Control sistemom zakretanja točkova i novim 19-inčnim aluminijumskim felgama kao dijeom serijske opreme. Talisman S-Edition će biti dostupan u Evropi od septembra 2018.