Noviteti
0

Renault Megane Turbo RS

Klix.ba
Napokon je došlo vrijeme pojavljivanja dugo očekivane top verzije evropskog automobila 2003. godine. Zaključak je da se isplatilo čekati.

Ovaj novi model će nositi, sada već tradicionalnu, oznaku RS a karakterisati će ga novodizajnirani prednji odbojnik sa ogromnim usisnikom zraka i maglenkama razmaknutim u same krajeve istog.

Pored ovoga Renault Megane Turbo RS će biti zapažen zahvljujući i 17 inčnim aluminijskim felgama te dvjema ispušnim cijevima integrisanim u zadnji odbojnik.

U unutrašnjosti sretne vlasnike će dočekati najfiniji materijali pout alcantre na sportskim sjedištima koja su dosta slična onima u Cliu Sport a tu su i nezaobilazni elementi poput aluminijskih pedala i ručice mjenjača te bijele podloge instrumenata.

Da se ne radi o samo agresivnom izgledu govori i podatak da se pod haubom nalazi 2.0 litreni turbo benzinac koji se već odavno ugrađuje u Vel Satis, ali u Meganeu oslobađa punih 200 KS ili čak 220 KS ako naručite fabrički tuning motora.

Za što bolji i brži prenos ove snage na prednje točkove zadužen je 6-stepeni ručni mjenjač, te je pored motora najzaslužniji za ubrzanje od 0-100 km/h za samo 6 sekundi i maksimalnu brzinu od 210 km/h.

Ali Renault se nije zaustavio samo na ovome. Megane RS je razvijan uz veliku pomoć britanskog TWR-a, koji je također odgovoran i za razvijanje Clia V6, te se sada može pohvaliti i rezultatima na polju držanja ceste u razini pravih trkaćih automobila.

Za izgradnju ovog ultimativnog Meganea biti će zaduženi pogoni Alpine (sada Renaultovog tuning odsjeka). Alpine, koja je prije postojala kao nezavisna kompanija, je preko 50 godina sarađivala sa Renaultom a najuspješniji plodovi te saradnje su sigurno i Alpine-Renault A110, Renault 5 Turbo 2 i naravno Renault GTA/Alpine A610.

Kako prenosi Autoexpress, Renault planira godišnju proizvodnju od čak 5.000 jedinica, te će u ponudi za sada biti samo trovratne verzije čije se pojavljivanje na tržištu očekuje u proljeće iduće godine. Također su najavljene i peterovratne i Coupé Cabriolet verzije ovog razuzdanog Meganea.

Izvor slika: Autoexpress