Zvanična premijera u BiH
0

FOTO / Renault Laguna i Latitude predstavljeni na Ilidži

Tekst i fotografije: Elvir Zubović
Prezentacijom održanom u sarajevskom hotelu Hungaria na Ilidži, nova Renaultova limuzina Latitude, stigla je na tržište Bosne i Hercegovine, a uz nju je zvaničnu premijeru u BiH imala i redizajnirana Laguna, sa kojom Renault ima još veće ambicije.

Novi Renault Latitude dolazi na tržište kako bi upotpunio ponudu luksuznih automobila ovog proizvođača. Tako ga Renault stavlja uz bok sa Lagunom i Espaceom, s tim da spada u klasu više, kako cjenovno tako i po ponudi prostora i opreme. Također, duhovni je nasljednik modela Vel Satis, Safrane i Renault 25, iako ovaj put Renault ima potpuno drugačiji pristup ovoj klasi.

Latitudea krasi elegantan dizajn sa pažljivo izbalansiranim proporcijama. Raskošne dimenzije sa dužinom od 4.897 mm, širinom od 1.832 mm, visinom od 1.483 mm, međuosovinskim razmakom od 2.762 mm kriju prostranu putničku kabinu sa izuzetno velikim prostorom za noge i ramena, te prtljažnik zapremine 511 litara, dok udoban ovjes i brojni elementi opreme nude ugodnu vožnju.

Dizajnerski je Latitude tipična elegantna limuzina sa jednostavnim, ali elegantnim bočnim linijama i velikim prevjesima. Dodaci kao što je hromirani okvir prozora ili stakleni krov dodatno naglašavaju eleganciju. Renault ističe da je unutrašnjost uređena sa maksimalnom pažnjom na kvalitet izrade i materijala. Ipak, prilikom probnih vožnji primjetili smo da bi određeni elementi unutrašnjosti mogli biti izrađeni od kvalitetnije i mekše plastike, koja bi bila ugodnija na dodir niti bi u perspektivi ispuštala neugodne zvukove. Ujedno, Renaultu se mora priznati da je kod Latitudea napravio odličan posao sa zvučnom izolacijom, te tako otkriva da je pravi izbor za dugo putovanja pri visokim brzinama.

Renault Latitude ističe svoju pažnju na sveukupnu dobrobit putnika, pa su tu specifični detalji poput jonizatora zraka i vozačevog sjedišta sa opcijom masaže. Pored toga, dostupnost naprednih dodataka kao što je Carminat TomTom Live i Carminat Bluetooth DVD navigacija, zatim Bose i Arkamys audio sistemi, te Bluetooth telefonija i Plug&Music digitalna konekcija, čine boravak u ovom automobilu više nego ugodnim iskustvom.

Ponuda motora za novi Latitude uključuje 2.0 16v benzinac sa 140 KS, dok ljubitelji dizelaša mogu birati 2.0 litarski dCi u verzijama sa 150 i 175 KS, te moćni 3.0 litarski V6 dCi sa 240 KS.

Posebna je pažnja posvećena pouzdanosti i trajnosti, pa je Latitude prošao intenzivan program testiranja sa gotovo 1,1 milion testnih kilometara. Renault tvrdi da kao rezultat neće izostati vrlo pouzdana, robusna i udobna limuzina, sposobna da ponudi ugodno iskustvo vožnje.

Cijene Renaulta Latitude u BiH kreću se od 48.596 KM sa PDV-om koliko košta model 2.0 16V Expression, do 79.593 KM sa PDV-om za verziju 3.0 V6 dCi Initiale.

Uz Latitude koji je potpuna novost u BiH, Renault je iskoristio priliku da javnosti i zvanično predstavi osvježenu Renault Lagunu treće generacije.

Atraktivniji izgled prednjeg dijela sa novim svjetlima, daje Laguni agresivan sportski nastup. Naglašena bočna linija koja se postepeno uzdiže do zadnjeg dijela sada dodatno ističe zatamnjena zadnja svjetla. Novi element prepoznatljivosti je i dvostruki završetak izduvnog sistema, koji je nekad bio rezervisan samo za najjače verzije. Identične promjene doživjela je i Laguna Grandtour, koja i dalje osvaja atraktivno zakošenim stražnjim dijelom, a koji krije prtljažnik osnovne zapremine od 501 litre i maksimalne od 1.593 litre. Prtljažnik Lagune Berlina prima 450 litara.

Kada je u pitanju unutrašnjost, nova Laguna svoje putnike mazi kvalitetnijim materijalima, efektnim detaljima i pažljivo odabranim bojama, koje boravak čine još ugodnijim. Posebna je pažnja posvećena zvučnoj izolaciji, radu amortizacije i funkcionalnosti klima uređaja.

Moderni eco2 motori još više poštuju životnu okolinu, te u prosjeku troše 0,5 litara manje od prethodnika. Tako dCi110 dizelaš u prosjeku troši tek 4,7 litara na 100 km. Jače verzije 2.0 dCi motora sa 130, 150, 175 i 180 KS nude odlične performanse uz prosjek potrošnje od 5,2 do 5,7 litara. Ljubitelji benzinaca mogu odabrati 2.0 litarski 16v agregat sa 140 KS, koji u prosjeku troši 7,5 litara, te njegovu turbo verziju sa 170 KS, koja u prosjeku troši 8,7 litara.

Cijene nove Lagune u BiH kreću od 38.323 KM sa PDV-om, koliko košta verzija Black Edition 2.0 16v. Osnovni Black Edition dCi 150 košta 42.601 KM, a najskuplji Bose & Design dCi 175 BVA košta 48.877 KM. Doplata za verziju Grandtour iznosi 2.139 KM.