Renault eWays ElectroPop
0

Renault Grupa pravi historijski skok sa električnim vozilima

Klix.ba
Renault Grupa pravi historijski skok u strategiji razvoja električnih vozila: na osnovu svojih tehnoloških i industrijskih kapaciteta kao i 10 godina iskustva u području električne mobilnosti donijeće hrabre odluke i ponudiće tržištu konkurentna, održiva i popularna električna vozila.

"Danas svjedočimo historijskom skoku strategije Renault Grupe za razvoj električnih vozila i za proizvodnju u Evropi. Izgradnjom Renault ElectriCityja, našeg kompaktnog, efikasnog i naprednog električnog ekosistema u sjevernoj Francuskoj kao i megafabrike električnih pogona u Normandiji stvorili smo preduslove da budemo konkurentni na domaćem tržištu. Edukovaćemo se, ulagaćemo i sarađivaćemo sa etabliranim i budućim partnerima, predvodnicima u svojim područjima, uključujući: ST Microelectronics, Whylot, LG Chem, Envision AESC i Verkor. Predstavićemo deset novih električnih modela i proizvešćemo milion električnih vozila do 2030. godine, od povoljnih gradskih vozila do luksuznih sportskih automobila. Pored efikasnosti, fokusiraćemo se na dizajn inspirisan legendarnim modelima, kao što je omiljeni Renault 5, čime ćemo elektrifikaciji udahnuti prepoznatljiv duh Renaulta”, rekao je Luca de Meo, glavni direktor Grupe Renault.

Oslanjanjem na desetogodišnje iskustvo u proizvodnom lancu električnih vozila, strategija Grupe Renault u području baterija rezultirala je hrabrim odlukama u pogledu standardizacije unutar Alijanse, čime je povećana konkurentnost. Baterije koje se baziraju na niklu, manganu i kobaltu (NMC) i imaju jedinstvenu konstrukciju će se ugrađivati u sva buduća baterijska električna vozila u svim segmentima. Obuhvatiće sve modele i ugradiće se u do milion električnih vozila iz Alijansine ponude do 2030. godine. Odabir ovih hemijskih elemenata osigurava konkurentan odnos troškova i pređenih kilometara, do 20 % veći domet u poređenju sa baterijama koje se zasnivaju na drugim hemijskim elementima i mnogo efikasnije recikliranje.

Na osnovnom nivou Renault Grupa će ponuditi sljedeće:

  • u okviru svoje električne strategije, Grupa Renault će sarađivati sa društvom Envision AESC sa kojim će 2024. izgraditi gigafabriku u Douaiju kapaciteta 9 GWh, sa ciljem ostvarivanja do 24 GWh do 2030. U blizini Renault ElectriCityja partner Grupe Renault će proizvoditi najnovije tehnologije, cjenovno konkurentne i sigurne baterije niskog CO2 otiska za električne modele, uključujući budući Renault 5.

  • Grupa Renault potpisala je Memorandum o razumijevanju kojim postaje dioničar u francuskom start-upu Verkoru, sa udjelom većim od 20%. Dva partnera će zajedno razvijati napredne baterije prikladne za vozila iz C segmenta i viših segmenta Renaultove ponude, kao i za modele iz Alpineove ponude. Ovo partnerstvo uključuje razvoj pilot-proizvodne linije u Francuskoj za proizvodnju baterijskih ćelija i prototipa modula od 2022. U drugom koraku, predviđenom za 2026., Verkor namjerava da izgraditi prvu gigafabriku Grupe Renault za proizvodnju baterija visokih performansi u Francuskoj, početnog kapaciteta 10 GWh, što bi do 2030. potencijalno moglo porasti do 20 GWh.

U manje od deset godina Renault Grupa će postupno smanjiti troškove za 60 % na nivou paketa. Cilj je ostvariti cijenu manju od 100 dolara po kilovat satu do 2025. kao i manje od 80 dolara po kilovat satu u pripremama za uvođenje solid state baterija u ponudu Alijanse do 2030.

Elektro-pop automobili

Grupa će izvući maksimum iz platformi koje je razvila posebno za električna vozila. Lansiraće 10 novih baterijskih električnih vozila do 2025. godine, od čega će ih sedam biti namijenjeno za vozila marke Renault. Legendarni Renault 5 savremenog duha sa električnim pogonom proizvodiće Renault ElectriCity u sjevernoj Francuskoj, od baterije preko električnog pogona do sastavljanja vozila, na potpuno novoj platformi CMF-BEV.

Renault Grupa će vratiti u život i još jednu legendarnu zvijezdu, koja trenutno nosi naziv 4ever, čime se iskazuje namjera da ponude još jedan vanvremenski klasik. Grupa Renault će osnažiti prisutnost u potpuno električnom segmentu C, počevši od potpuno novog modela MéganE sljedeće godine. Iz avangardnog dijela ponude izdvaja se Alpineova "garaža snova" predstavljena u januaru, a koja će zaživjeti 2024. godine.

Renault namjerava da ima "najzeleniju" ponudu vozila na evropskom tržištu 2025., sa više od 65 % električnih ili elektrifikovanih vozila u ponudi i do 90 % električnih vozila u ponudi marke Renault.