Novi turbodizelaš
1

PSA revidira ponudu motora za Opel Grandland X

Klix.ba
Francuska automobilska grupacija PSA objavila je da će njemački crossover Grandland X umjesto starog 1,6-litarskog sada pokretati nešto snažniji 1,5-litarski četverocilindarski turbodizelski motor.

Novi 1,5-litarski četverocilidarski turbodizelski motor stiže kao zamjena za staru 1,6-litarsku opciju iste konfiguracije, a u PSA ga nakon ponude za Peugeot 3008 sada nudi i za Opelov crossover model Grandland X koji je drugi model nastao nakon što je francuska automobilska grupacija pod svoje okrilje stavila njemačku kompaniju Opel.

Bez obzira na smanjenu radnu zapreminu, novi motor nudi više konjskih snaga i više obrtnog momenta (130 KS i 300 Nm), a u kombinaciji s ručnim 6-stepenim mjenjačem prosječna potrošnja goriva smanjena je oko četiri posto u odnosu na potrošnju koju je imao stari 1,6-litarski motor sa 120 KS.

Grandland X nudit će se i s opcionim 8-stepenim automatskim mjenjačem, a deklarisana prosječna potrošnja novog 1,5-litarskog turbodizela u tom slučaju iznosi 3,9 litara nakon 100 pređenih kilometara.

U dizelskoj ponudi za "blizanca“ modela Peugeot 3008 ostaje dvolitarski motor koji raspolaže sa 177 KS i već zadovoljava standardne o emisiji izduvnih gasova koji će biti na snazi od septembra naredne godine, a očekuje se da će Opelov hibridni Grandland X biti spreman do 2020. godine.

Iako nije potvrđeno, hibridni Grandland X mogao bi dijeliti pogonsku grupu s modelom DS7 Crossback E-Tense koji u prodaju stiže početkom naredne godine, a pokretat će ga 1,6-litarski turbobenzinski motor potpomognut sa dva elektromotora, što će u kombinaciji "proizvoditi“ 300 KS.