Stigla zvanična potvrda
22

Produkcijska verzija Cupra Formentora debituje u Ženevi

D. B.
SEAT-ov brend Cupra je zvanično potvrdio da će na Sajmu automobila u Ženevi predstaviti produkcijsku verziju modela Formentor.

Zvanična premijera Cupra Formentora će biti upriličena na ženevskom sajmu u martu, a prodaja je planirana za drugu polovinu godine. Uprkos tome što je sportski Leon ranije predstavljen, on će ipak biti dostupan nakon crossovera. Iz Cupre su potvrdili da će se snažni hatchback i karavan pojaviti u posljednjem kvartalu 2020. godine.

Elektrificirani crossover visokih performansi je najavljen konceptom prije godinu, ali se očekuje da će produkcijska verzija biti gotovo identična. To se može reći jer je i koncept izgledao prilično spreman za proizvodnju. Špijunske fotografije su otkrile izgled prototipa koji jasno pokazuju da će karakteristike koncepta biti prenesene na produkcijski model.

Cupra još uvijek krije tehničke specifikacije, ali postoje velike šanse da će Formenter dobiti isti plug-in hibridni pogon kao i elektrificirani Leon te pomenuti koncept iz 2019. godine. Radi se o kombinaciji 1,4-litarskog TSI motora i električnog motora, koja razvija 242 KS.

Ovaj će model ponuditi i ograničeni domet u slučaju korištenja samo električnog pogona.

Bit će interesantno vidjeti da li će Formentor biti ponuđen striktno kao plug-in hibrid ili će biti dostupan i s konvencionalnim pogonom. Cupra Leon se može dobiti sa 2,0-litarskim TSI motorom koji razvija 241 ili 296 KS i pokreće prednje točkove, dok karavan isporučuje 306 KS i ima pogon na sva četiri točka. Očekuje se da će i Formenter imati samo automatski mjenjač.

Formentor će debitovati kao Cupra, ali bi se mogle pojaviti i SEAT-ove verzije, barem tako tvrdi šef Cuprinog odjela za dizajn Alejandro Mesonero-Romanos.