Noviteti
24

"Procurile" prve zvanične fotografije novog Volva V90

Piše: E. T.
Iako je švedski proizvođača automobila objavio da će se zvanična promocija njihovog novog modela V90 održati 18. februara, na internetu su se već pojavile fotografije na kojima se vidi kako izgleda karavan zasnovan na novoj generaciji modela S90.

Svi oni kojima se dopada izgled nedavno predstavljenog trovolumenskog modela S90, s kojim je Volvo zamijenio model S80, zasigurno će biti zadovoljni izgledom karavanskog modela V90 s kojim će Volvo, bez sumnje, ostati među proizvođačima karavanskih karoserija koje se odlično prodaju širom svijeta.

Posmatran izvana, novi Volvo V90 predstavlja besprijekoran spoj modela S90, s kojim dijeli „lice“, i izuzetno zanimljivog konceptnog modela (Concept Estate) koji je Volvo prvi put pokazao 2014. godine. Svi se slažu u jednom: dizajneri su napravili odličan posao, jer V90 više nije još jedan kockasti neinspirativni Volvo karavan.

Zasnovan na identičnoj platformi na kojoj je nastao novi S90, novi V90 nudit će se isključivo s četverocilindarskim motorima. Na vrhu ponude, za sada, je hibridna verzija T8 čiji dvolitarski motor (potpomognut turbo i mehaničkim kompresorom) u kombinaciji s elektromotorom isporučuje više od 410 konjskih snaga. Ima najava da će V90 uskoro imati još snažnije izdanje, jer će se u cijelu priču uključiti kompanija Polestar koja je Volvu otprilike ono što je AMG Mercedesu.

Novi Volvo V90 trebao bi se pojaviti i na predstojećem Sajmu automobila u Ženevi, a u prodaji bi se trebao naći u drugoj polovini godine.