Nova klasa
52

Premijera Mercedesove X-Klase zakazana za 18. juli

Klix.ba
U društvo kompanija koje proizvode pick-up automobile uskoro stiže i Mercedes-Benz čija će dugo najavljivana X-Klasa u evropske prodajne salone stići do kraja godine.

Mercedes-Benz će X-Klasu premijerno predstaviti 18. jula, a jedan od rijetkih evropskih automobila ove kategorije (koju su nekada davno izmislili Amerikanci) do svojih će evropskih kupaca stići prije isteka godine. U Mercedesu nisu promijenili mišljenje pa se X-Klasa neće prodavati u Sjevernoj Americi, što nije slučaj s tržištima u Južnoj Americi na koja će stići naredne godine.

Mercedes je X-Klasu bazirao na platformi koju za svoje pick-up modele Navara i Alaskan koriste kompanije Nissan i Renault, ali u njemačkoj kompaniji najavljuju da će X-Klasa u mnogim segmentima biti drugačija od modela s kojima dijeli platformu, što i ne bi trebalo biti čudno s obzirom na premium predznak koji je godinama prirodni satelit automobila koji na sebi nose trokraku zvijezdu.

Već s konceptnim modelom X-Klase Mercedes je najavio izuzetnu nosivost (1,1 tona) i mogućnost vuče prikolice čija masa iznosi 3,5 tona, a očekuje se da će produkcijska verzija imati još bolje karakteristike. Uz četverocilindarske i 6-cilindarske turbodizelske motore kupcima će vjerovatno biti ponuđen i pogon preko obje osovine (4Matic), paralelno s pogonom samo preko zadnje osovine.

Uz skuplje verzije X-Klase kupci će moći računati na luksuzno obloženu i maksimalno opremljenu unutrašnjost u skladu s filozofijom Mercedesa, a u ponudi će biti i jeftinije verzije koje će biti optimalno prilagođene ulogama zbog kojih su i izmišljeni laki kamioneti.

Konačan izgled karoserije i unutrašnjosti X-Klase bit će poznat 18. jula.

Vezani članci