|

Predstavljeni Audi A5 i S5 Cabriolet

Predstavljeni Audi A5 i S5 Cabriolet
0
S
Sarajevo-x.com
3.12.2008. u 21:56
14
komentara
0

dijeljenja
Predstavljeni Audi A5 i S5 Cabriolet
Audi je konačno predstavio već najavljene kabriolet verzije svog luksuznog kupea A5. Uz elegantnu liniju i odličan mekani preklopivi krov, ovaj Cabriolet biće dostupan i u snažnoj S5 verziji sa 333 KS, ali i sa posebno istaknutim izgledom.
Elegantne linije audijevog 2+2 kupea već su odavno pohvaljene, i sasvim opravdano A5 se svrstava među najatraktivnije kupee današnjice. Naravno, za potpuni prestiž uvijek je neophodna kabriolet verzija, a kako i priliči automobilu ovog formata pomodna rješenja sa tvrdim sklopivim krovom su ustupila mjesto klasičnom platnenom krovu. I pored toga, dizajneri Audija uspjeli su zadržati izuzetno elegantnu i neprekinutu liniju krova, a bez obzira na to da li je krov podgnut ili spušten A5 Cabriolet izgleda agresivno i dinamično koliko se to i očekuje od jednog savremenog Audija.Naravno, mehanizam sklopa je u potpunosti automatizovan i pokretan elektromotorima. Čin rasklapanja traje svega 15 sekundi, sklapanje traje svega nešto dužih 17 sekundi. Također, vrlo je pohvalna praktična strana ovog mehanizma, s obzirom na to da je krov moguće otvarati ili zatvarati i pri brzinama do 50 km/h, te nema potrebe parkirati samo zbog toga da bi se sklopio krov. U Audiju su se pobrinuli da vozač i putnici mogu uživati u vožnji kabrioleta i za vrijeme hladnih dana, i to zahvaljujući sistemu puhanja grijanog zraka u području glave i vrata putnika.Ono zbog čega će A5 Cabriolet biti bolje prihvaćen je i vrlo bogata ponuda motora, pa se sa sedama motora u opciji može pohvaliti rijetko koji kabriolet ove klase. Osnovu će činiti 2.0 TFSI turbobenzinac sa 180 KS, dok će isti ovaj motor biti ponuđen i u verziji sa 211 KS. Plemenitiju, odnosno poželjniju opciju predstavljaće 3,2-litarski V6 FSI sa 265 KS. Naravno, prateći tradiciju VAG koncerna, nije bilo dopušteno izostaviti dizelske verzije, pa je ponuđen 2.7 TDI sa 190 KS i 400 Nm, te moćniji 3.0 TDI sa 240 KS i 500 Nm obrtnog momenta.Vrh ponude činiće prestižna S5 verzija koja će biti pokretana trolitarskim V6 biturbo benzincem sa 333 KS i 440 Nm obrtnog momenta. Sa ovim motorom audijev novi kabriolet biće u stanju sprintati do 100 km/h za samo 5,6 sekundi, a prema obećanjima iz fabrike i održavati prosjek potrošnje goriva od samo 9,6 litara na 100 kilometara.Uz ovako širok izbor motora dolazi i vrlo bogat odabir mjenjača, pa se tako uz klasični 6-stepeni ručni mjenjač nudi i Multitronic bezstepenski mjenjač kao i S tronic mjenjač sa dvostrukim kvačilom i sa sedam stepeni prenosa.

Svoju zvaničnu svjetsku premijeru A5 Cabriolet i S5 Cabriolet imaće na predstojećem sajmu automobila u Detroitu, a već sada je poznato da će za osnovni model sa najslabijim benzinskim motorom biti potrebno izdvojiti oko 37 hiljada eura.

Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...