Noviteti
21

Predstavljena obnovljena Kia cee'd, dobila nove motore

Klix.ba
Nakon što su na internet procurile fotografije, kompaniji Kia nije preostalo ništa drugo nego da zvanično otkrije izgled obnovljenog modela cee'd, koji donosi brojna poboljšanja.

Osvježeni automobil je dobio nove 16 i 17-inčne naplatke od legura, širi i zaobljeniji prednji branik, hromirane okvire maglenki i ovalnu mrežastu rešetku hladnjaka. Na stražnjem dijelu je redizajnirani branik, kao i drugačija LED svjetla.

Unutrašnjost je unaprijeđena boljom zvučnom izolacijom, pokazivači su ukrašeni hromiranim ukrasima, kao i gornji dio instrument table. Površina centralne kontole otporna na ogrebotine i crne je boje s visokim sjajem. Hrom je prisutan i na ručkama vrata, ručici mjenjača i dugmadima za kontrolu temperature.

Obnovljena Kia cee'd će biti ponuđena s novim trocilindričnim 1,0-litarskim ecoTurbo motorom koji koristi i GT Line. Ovaj motor je dostupan u dvije verzije sa po 99 i 118 KS jednakog obrtnog momenta od 172 Nm. Ponuda benzinaca će uključivati stari 1,6-litarski GDI motor sa 126 KS, kao i 1,4-litarski MPI motor sa 98 KS.

Što se tiče dizelaša, cee'd će nastaviti koristiti 1,6-litarski CRDi sa 108 KS, kao i snažniju verziju koja razvija 134 KS uz 285 Nm obrtnog momenta. Sa snažnijom verzijom motora je uparen sedmostepeni mjenjač sa duplim kvačilom, a emisija CO2 sada iznosi 109 g/km. Ostali motori su upareni sa šestostepenim manuelnim mjenjačem, dok 1,6-litarski GDI može biti uparen sa opcionim šestostepenim mjenjačem s duplim kvačilom.

Najsnažniji cee'd GT je također doživio kozmetičke promjene, a u unutrašnjosti se nalazi novi upravljač s ravnim donjim dijelom i aluminijsko start/stop dugme. Vozači elektronskim putem mogu podesiti zvuk automobila nakon što pritisnu GT Mode dugme postavljeno na upravljaču.

Četverocilindrični 1,6-litarski benzinac, koji isporučuje 201 KS uz 265 Nm obrtnog momenta, sada dolazi sa turbopunjačem, pa automobil od 0 do 100 km/h ubrzava za 7,6 sekundi.

Prodaja obnovljenog modela cee'd u Evropi počinje u julu.