Slična SUV-u GV80
9

Predstavljena limuzina Genesis G80, prodaja u drugoj polovini godine

D. B.
Nakon što smo u januaru vidjeli SUV GV80, Genesis je predstavio limuzinu G80. Sličnost između ova dva modela je očigledna.

Genesis G80 je debitovao online, a tokom prezentacije iz sjedišta u Južnoj Koreji pokazan je njegov potpuno novi izgled. G80 kao i SUV GV80 ima četiri prednja svjetla, što je karakteristika novog dizajnerskog jezika, a tu je masivna prednja rešetka u obliku štita. Jedina stvar po kojoj se razlikuju limuzina i SUV jeste donja rešetka koja se širi dužinom prednje maske sa horizontalnim letvicama u uglovima.

Naplaci su manji nego kod SUV-a, radi s eo srebrenom 20-inčnom setu s pet krakova. Čak su i dupli pokazivači smjera pozicionirani iza lukova točkova isti, tu je i linija karoserije koja povezuje prednja i stražnja svjetla, a koja je prisutna i na SUV-u.

Sličnosti između dva modela su očigledne i u unutrašnjosti, ali G80 ima ponešto svoje. Dobio je masivni 14,5-inčni centralni infotainment ekran kojim se upravlja infotainment kontrolerom, dok je ispred vozača 12,3-inčni 3D digitalni klaster te head-up ekran. Sistem podržava Apple CarPlay i Android Auto sisteme. Razlika je i u tome što limuzina ima tradicionalniji četverokraki upravljač u odnosu na trokraki koji je dio SUV-a, međutim, gotovo isti materijali su korišteni u zradi unutrašnjosti uključujući drvo, kožu, aluminij i slično.

Automobil je dobio i novu sigurnosnu tehnologiju uključujući sistem automatskog kočenja u hitnim situacijama, sistem upozorenja na vozilo u slijepom uglu, sistem automatske promjene trake kretanja dodirom na ručicu pokazivača smjera, adaptivni tempomat sa inferfejsom koji može "učiti" i pomagati vozaču učenjem njegovih karakteristika vožnje. Svi ovi sistemi su dostupni i u SUV-u.

Što se tiče pogona, prethodnog 3,3 i 3,8-litarskog V6 motora više nema, kao ni najjačeg 5,0-litarskog V8 motora. U ponudi će biti 2,5-litarski redni četverocilindrični motor s turbopunjačem koji razvija 300 KS i 421 Nm obrtnog momenta. Također, najavljen je 3,5-litarski V6 motor koji isporučuje 375 KS i 530 Nm obrtnog moemnta. Za ljubitelje dizela je pripremljen 2,2-litarski turbodizelski motor koji nudi 207 KS. Snaga se prenosi na stražnje točkove.

Nova limuzina je lakša od prethodne za 110 kg jer 19 posto njene konstrukcije čini aluminij.

Genesis G80 je dostupan u Južnoj Koreji od danas, a na ostala tržišta stiže u drugoj polovini godine.