"Divlje" performanse
7

Predstavljen McLaren Senna sa 789 KS

Klix.ba
Nakon nekoliko teasera objavljenih na internetu, izgled McLarena Senna je potpuno otkriven.

Superautomobil nazvan po legendarnom brazilskom vozaču Formule 1 Ayrtonu Senni da Silvi će postati kompanijin model koji je najviše fokusiran na stazu, ali uz to i potpuno legalan za cestovnu vožnju. Radi se o novom članu Ultimate Series serije, a bit će proizveden u svega 500 primjeraka. Od svakog prodanog automobila će koristi imati Fondacija Senna. Kao što se moglo i očekivati, svi automobili su već rezervisani, a cijena jednog iznosi milion dolara.

Automobil je zahvaljujući svom dizajnu izuzetno aerodinamičan, a fokus je bio na smanjenju otpora zraka i poboljšanju hlađenja. Nazad je dvostruki stražnji difuzor te veliki stražnji spojler s aktivnim komponentama. Odlična aerodinamika je rezultat višesatnog testiranja u zračnom tunelu.

Providno staklo u panelima vrata je neobičan izbor, a karbon keramičke kočnice koje se kriju iza naplataka sa Pirelli P-Zero Trofeo R gumama su zahtjevale sedam mjeseci rada i to po jednom disku. U unutrašnjosti dominiraju karbonska vlakna, a ona uopće nije siromašna jer je tu infotainment sistem, sklopivi ekran za vozača, audio sistem, a na raspolaganju je čak i kamera za pomoć pri kretanju unazad. Svaki automobil će se razlikovati po sjedištima od karbona, a svako sjedište će biti prilagođeno vlasniku.

McLaren Senna pokereće 4,0-litarski V8 biturbo motor, koji isporučuje 789 KS i 800 Nm obrtnog momenta, što znači povećanje od 79 KS i 30 Nm u odnosu na isti motor koji pokreće model 720S. Osim što je snažniji, Senna je i lakši za 85 kg u odnosu na 720S, tako da njegova težina iznosi 1.198 kg.

Podaci o performansama trenutno nisu dostupni, ali iz McLarena poručuju da je automobil prava raketa sa "divljim performansama".

Treba reći da je u razvoju automobila direktno učestvovao Ayrtonov nećak Bruno Senna.

Proizvodnja počinje u trećem kvartalu 2018. godine, a automobil će debitovati u martu na Sajmu automobila u Ženevi.

Nakon Senne stiže trosjed BP23, koji će se pojaviti 2019. godine. To će biti duhovni nasljednik legendarnog McLarena F1.

Vezani članci