Ekološka osviještenost
0

Predstavljen električni Hyundai i10

Sarajevo-x.com
Na Sajmu automobila u New Delhiju Hyundai je predstavio serijsku verziju modela i10 Electro. Ovaj i10 pokretan je isključivo elektromotorom, pa se tako može pohvaliti nultom emisijom štetnih izduvnih gasova.

Snaga elektromotora iznosi 49 kW (65 KS) koji se napaja energijom iz litij-polimerne baterije kapaciteta 16 kWh, koju je Hyundai razvio u partnerstvu s poznatom korejskom kompanijom LG. Litij-polimerna baterija vozilu daje autonomiju do 160 km, što je dovoljno za dnevne potrebe većine gradskog stanovništva, a vozilo postiže najveću brzinu 130 km/h, kako bi se produžio doseg po punjenju. Priključenjem na kućnu utičnicu napona 220 Volta, baterija je puna za pet sati, no može se napuniti i za samo 15 minuta spajanjem na 415-Voltnu industrijsku utičnicu. Iako je uz tehničke detalje predstavljena serijska izvedba modela, još uvijek nije potvrđeno kada bi verzija malog elektromobila trebala doći na tržište i po kojoj cijeni.

Inače, kompaktni Hyundai i10 predviđen je za gradske gužve, a standardne verzije karakteristiše ekonomični motor sigurnost koju je EuroNCAP ocijenio sa četiri zvjezdice. Svojim dizajnom ali i kvalitetom izrade i10 predstavlja novu generaciju automobila Hyundai Motor Company koja uz kvalitet uvijek nudi i odličan odnos uloženog i dobijenog.

Uz akcijsku cijenu modela i10 na bh. tržištu koja iznosi 16.990 KM do registracije ovaj kompaktni automobil svakako je jedan od najpoželjnijih modela u klasi, a kada na tržište stigne i električna verzija sigurno je da će imati najraznovrsniju ponudu pogonskih motora u svojoj klasi.