Svjetska premijera
1

Predstavljen CFMOTO 450SR koji je uzdrmao svijet PowerSporta

Klix.ba
CFMOTO je održao i dinamičku svjetsku premijeru za sportski model 450SR, a čija je najava na EICMA sajmu u Milanu privukla veliku pažnju.

Prve kilometre u sedlu novog 450SR novinari i vozači napravili su na najprikladnijem mogućem mjestu, trkaćoj stazi Istanbul Park, gdje se održavaju takmičenja Formule 1 i MotoGP.

Osnovana 1989. godine, CFMOTO kompanija je danas vodeći kineski proizvođač motocikala i ATV/UTV/SSV vozila i najbrže rastući brend u svijetu Powersport industrije. Još jedan korak naprijed je i novi predstavnik u "powesport" svijetu, koji je već sada uzdrmao sve popularniju klasu do 500cc.

Zajedno sa oko 200 gostiju, predstavnika medija i distributera iz Evrope, SAD, Bliskog istoka, jugoistočne Azije i Australije, među kojima su bili i predstavnici najuglednijih motociklističkih magazina poput njemačkog Motorrada i britanskog MCN- a, predstavnici kompanije CFMOTO SCB koja je zastupnik ove marke i za Bosnu i Hercegovinu, prisustvovali su ovom jedinstvenom događaju. Izuztno kišan dan nije uspio smanjiti doživljaj ovog događaja. Naprotiv svi su imali priliku da se uvjere u izuzetne mogućnosti ovog motocikla čak i po ekstremno lošim uslovima vožnje.

Intercity Istanbul Park staza koja dolikuje 450SR modelu

Intercity Istanbul Park je trkaća staza koja se nalazi u mjestu Tuzla u blizini Istanbula. Stazu je dizajnirao Hermann Tilke, a trenutno je domaćin Velike nagrade Turske u Formuli 1.

Istanbul Park jedna je od najboljih kreacija Hermana Tilkea koja sadrži promjene visine, različite vrste zavoja, dugi pravac i fantastični zavoj broj 8 koji je bio jedan od najvećih izazova u prethodnoj Formula 1 sezoni. Staza ima dobru mješavinu sporih, srednje brzih i brzih zavoja. Definitvno odličan izbor za promociju i probnu vožnju novog rasnog trkača iz CFMOTO game motocikala.

CFMOTO 450SR - Stepenica više u Powersport svijetu

Sa CFMOTO 450SR modelom CFMOTO postavlja novi standard u segmentu sportskih motocikala srednje zapremine.

Motocikl CFMOTO 450SR predstavlja kombinaciju male težine i agilnosti, te nudi idealan odnos snage i težine, bez obzira da li se krećete na moto stazi ili ga vozite gradskim ulicama. Linearna snaga čak prevazilazi mnoge konkurentske gama motocikle iz ove grupe.

Sa oštrim stilom, nevjerovatnom mogućnošću upravljanja, CFMOTO 450SR pruža vrhunsko iskustvo svima koji žele više snage i povećanu upravljivost. Zbog svog velikog obrtnog momenta opravdano je ponio titulu najmoćnijeg u svojoj klasi.

450SR - Sinteza dizajna i inženjeringa

CFMOTO 450SR se odlikuje svojim smjelim identitetom i jasno izražava evoluciju SR serije u smislu dizajna, prenoseći ideju sportskog potencijala.

Počevši od prednjeg dijela i završavajući sa repom, ovaj sportski motocikl ima agresivan izgled. Za finalno razvijanje dizajna i aerodinamike ovog modela je korišten aerodinamički tunel. Bilo je potrebno preko 30 sati istraživanja i preko 200 aerodinamičkih simulacija da bi se postigao krajni rezultat. Pri čemu se vodilo računa da svaka krivina i svaki detalj budu optimizovani tako da doprinesu vrhunskoj agilnosti.

Da bi efikasnije blokirao nalete vjetra vizir je sada pod uglom od 48 stepeni, a prednji dio može da osigura 1,6 kg potisne sile pri 120 km/h. Aerodinamičke mogućnosti ne diktira samo prednji dio, već i zadnji dio sjedišta sa kanalnim oblikom koji povećava efekat protoka zraka.

Dodatni efekat ostavlja jedinstvena kombinacija tamnih nijansi, koja zajedno sa dinamičnim LED svjetlima, naglašava trkački izgled.

Performanse i udobnost

CFMOTO 450SR pruža nevjerovatni komfor za motocikl ove klase. Ergonomsko, tanko sjedište daje slobodu kretanja, a možete ga podesiti na 815 mm, 795 mm i 785 mm. Sportski orijentisana prednja i zadnja vješanja donose kontrolu i stabilnost, koja se obično koriste na profesionalnim modelima superbike za održavanje čvrstine vozila u intenzivnim uslovima vožnje.

Ovaj motocikl se može pohvaliti i izuzetnom sigurnošću, bez obzira na stanje puteva i brzinu. Zakrivljeni 5-inčni TFT ekran omogućava laganu navigaciju. Meniju možete lako pristupiti uz pomoć intuitivnog prekidača na upravljaču. T-box ima integrisani 4G modul i 6D senzor, koji se može povezati preko Bluetooth-a, te ćete u realnom vremenu vidjeti pozicioniranje vozila, kilometražu, nadogradnje, IMU (Jedinica za mjerenje inercije), sistem bezbjednosti protiv krađe. Uvid u ove i druge važne informacije možete imati preko CFMOTO aplikacije.

Ključne karakteristike CFMOTO 450SR

450SR pokreće CFMOTO 450cc, 2-cilindrični linijski motor od 450cc, koji proizvodi maksimalnih 34,5 kW pri 10.000 okr/min i maksimalni obrtni moment od 39 Nm pri 7.750 okr/min, nudeći odnos snage i težine od 0,19. Motocikl dostiže maksimalnu brzinu od 190 km na sat, a ubrzanje od 0 do 100 km na sat je za manje od 5 sekundi što je u rangu motocikla od 600cc.

Motor se oslanja na radilicu nagnutu od 270 stepeni i dvostruku balansnu osovinu za suzbijanje efekata vibracija. Konstrukcija se sastoji od glave cilindra koja je napravljena od legure magnezijuma i aluminijuma. Na taj način se postiže idealna kombinacija težine i otpornosti.

Unutar arhitekture motora je integrisana vodena pumpa, koja omogućava efikasno odvođenje toplote. Tu je i filter za zrak sa rafiniranom tehnologijom koja donosi manje trenje i veću pouzdanost.

Sve u svemu ovaj dugoočekivani racing model nije iznevjerio CFMOTO fanove. Naprotiv, sa svih strana stižu odlične reakcije poslije ove globalne prezentacije. Definitivno, CFMOTO 450SR je izvrstan izbor za one koji traže pristupačan sportski motocikl sa snažnim performansama. CFMOTO ovaj motocikl već nudi i na tržištu Bosne i Hercegovine po cijeni od 11.490 KM sa PDV-om.