Reinkranacija vizije
0

Povratak McLarena F1

Sarajevo-x.com
Godine vladavine famoznog Mclarena F1, koji je pored toga što je dugo bio najbrži serijski auto na svijetu nudio i vrhunske užitke za vozača, davno su iza nas, ali srećom izgleda da sada stiže manji, jeftiniji i moderniji nasljednik britanskog supersportiste.

Tačnije, već tokom 2010. godine McLaren planira početi prodaju novog automobila koji još uvijek nosi kodni naziv P11, a koji će imati snažnu genetsku povezanost sa slavnim F1. Također, sudeći po dimenzijama njegovi direktni konkurenti biće manji supersportisti kao što su Ferrari F430 ili Lamborghini Gallardo.

Također, za razliku od Mercedes SLR McLarena, ovaj put nije riječ o modelu koji je nastao u saradnji sa nekim drugim proizvođačem, nego o potpuno nezavisnom razvoju, gdje će dizajniranje, konstrukcija i proizvodnja u potpunosti biti izvedeni u „kućnoj atmosferi“ McLarena. Na zadatku razvoja novog P11 već vrijedno rade isti oni inžinjeri u sjedištu kompanije u Wokingu koji su zaduženi i za razvoj McLarenovog F1 bolida.

Kao što se moglo ičekivati karoserija će biti u potpunosti izrađena od karbonskih vlakana, pa bi na kraju P11 trebao biti težak svega 1.250 kilograma, što će uz Mercedesov 6,2-litarski V8 koji korjene vuče direktno iz Formule 1 biti garancija vrhunskih performansi. Naravno, V8 će dobiti i turbo punjač, pa bi se količina snage trebala kretati preko 500 KS, dok će poluatuomatski mjenjač sa kontrolama na upravljaču i zadnji pogon obezbjediti ubrzanje do 100 km/h za manj eod četiri sekunde.

Iako defintiivan vanjski izgled ali i uređenje unutrašnjosti nisu potvrđeni, zahvaljujući špijunskim fotografijama napravljene su vrlo precizne kompjuterski generisane fotografije. U McLarenu za sada samo potvrđuju da snakon zaključenja proizvodnje SLR-a svoje kapacitete u potpunosti preusmjeravaju na razvoj i proizvodnju P11. Također, nakon što je proizvodnja McLarena F1 bila okončana nakon svega 64 primjerka, ovaj put planiraju produkciju od sigurno preko 1.000 primjeraka, od čega će se prvi modeli isporučiti već oko polovine 2010. godine.