Noviteti
112

Potpuno novi Citroën C3 predstavljen u Sarajevu

Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba
Zvaničnom premijerom i kratkim probnim vožnjama Citroën je danas u Sarajevu na tržište Bosne i Hercegovine uveo potpuno novu treću generaciju modela C3. Uz privlačnu cijenu i jedinstven izgled novi C3 se ističe udobnošću i brojnim kombinacijama boja i izgleda.

Nakon što je na sajmu automobila u Parizu protekle godine novi Citroën C3 bio jedna od pet najatakrivnijih svjetskih premijera, od januara ove godine dostupan je i na tržištu Bosne i Hercegovine. Prethodni Citroën C3 bio je realtivno uspješan u Bosni i Hercegovini, te se u prosjeku prodavalo oko 60 primjeraka ovog modela svake godine na našem tržištu.

Potpuno novi Citroën C3 ima nešto veće ambicije, kako globalno tako i na našem tržištu. Tako iz Citroena planiraju godišnje u BiH prodavati oko 100 primjeraka novog C3, čime bi trebali dosegnuti i tržišni udjel u okviru ovog segmenta od oko 8%. U svakom slučaju računaju na to da će novi C3 biti jedan od pet najbolje prodavanih automobila u svom segmentu na našem tržištu.

Potpuno nov i potpuno poseban

Kao pravi Citroën, novi C3 odlikuje se konturama i dimenzijama koje mu daju jedinstven i odmah prepoznatljiv oblik. Naprijed sa svjetlosnim potpisom u dva nivoa, pravim obilježjem Citroena, povišen pogled automobila i pojačan dojam visine poklopca motora. Prepoznatljivi "chevroni" se dvostrukom hromiranom letvicom protežu do dnevnih LED svjetala i ističu cijelu širinu automobila.

Na bokovima uz plastične obrube blatobrana zbog kojih izgleda kao mali crossover, C3 se ističe i prepoznatljivim detaljem "Airbump" zaštitnih obloga na vratima koje smo već ranije vidjeli na modelu Cactus.

Poseban je trud uložen u aerodinamičnost C3 kako bi se postigao koeficijent otpora zraka SCx od 0,63 m². Krov automobila niži je za 4 cm u odnosu na prethodnu generaciju. Prednji je kraj dizajniran s konturama i linijama koje pospješuju protok zraka.

Posebna novost je sam nivo personalizacije koju nudi novi C3. Tako je moguće izabrati vanjski izgled u jednoj od čak 36 kombinacija boja, od čega su ponuđene tri boje krova, 9 boja karoserije, tri nivoa opremljenosti i četiri nivoa unutrašnjeg uređenja. Dovoljno da kreirate zaista svoj i poseban C3.

Prostrana kabina osmišljena kao životni prostor

Kabina novog C3 osmišljena je kao nastavak vlastitog doma, u kojem se osjećamo dobro i prikupljamo energiju. Odmah ostavlja dojam prostranosti s obzirom na vodoravne linije kabine i osobito na armaturnu ploču koja se proteže cijelom širinom vozila. Njezina kompaktna i pročišćena silueta izravno odražava jednostavnost oblika u kabini. Na njoj se ističe tehnologija uz dodirni tablet od 7’’, ugrađen u sredinu armaturne ploče kao u zrakoplovu. Sa svake strane armaturne ploče nalaze se ventilacijski otvori s hromiranim obrubima koji ističu dojam širine.

Sjedišta novog Citroëna C3 dizajnirana su tako da budu široka i prostrana, što je ključan element za udobnost kabine. Njima se stavlja naglasak na širinu kako bi se pojačao dojam prostranosti i udobnosti. Taj osjećaj naglašen je odabirom toplih i svijetlih materijala nadahnutih raznim područjima, a ne samo svijetom automobila.

Ono u što smo se danas uvjerili je činjenica da uz samo 3,99 metra dužine C3 nudi zaisa sasvim dovoljno prostranu unutrašnjost. Mjesta ima neočekivano dovoljno i na zadnjim sjedištima, dok zapremina prtljažnika od 300 litara prelazi očekivanja u ovom segmentu.

Pregršt savremene tehnologije i širok izbor modernih motora

Novi Citroen C3 pomjera standarde u okviru svog segmenta po ponudi savremenih tehnologija. Uz intuitivan i odlično uklopljen 7-inčni tablet na centralnoj konzoli koji dolazi u serijskoj opremi paketa Shine, te ga je moguće doplatiti u rugom paketu opreme Feel, Citroen C3 serijski donosi i sisteme koji su donedavno bili rezervisani za više klase, kao što je prepoznavanje saobraćajnih znakova, sistem za kontrolu mrtvog ugla, parking asistent sa kamerom za voćnju unazad, kamera u prednjem vjetrobranu za automatsko snimanje vožnje i sistem za upozorenje pri nenamjernom napuštanju saobraćajne trake. Tu je i sistem za upozorenje na umor vozača koji se pokreće nakon dva sata vožnje na brzini većoj od 70 km/h i ponavlja se svakog sata dodatne vožnje nakon stanke.

Jasno veliki ekran na centralnoj konzoli objedinjuje i navigacijski sistem CITROËN CONNECT NAV s glasovnim prepoznavanjem i dodirnim zaslonom, povezan s internetom. Tom novom generacijom navigacije upravlja se glasovnim prepoznavanjem ili putem dodirnog tableta od 7’’. Također, podrazumjeva se i MIRROR SCREEN tehnologija koja omogućuje povezivanje s pametnim telefonom te prikaz njegovog zaslona na središnjem ekranu. Vozač može doći do svojih multimedijskih sadržaja te direktno i jednostavno upravlja pametnim telefonom i njegovim kompatibilnim aplikacijama preko dodirnog tableta. Radi preko aplikacija Apple CarPlayTM, Android Auto i MirrorLink®.

Novi C3 opremljen je motorima najnovije generacije, učinkovitim i ekonomičnim benzinskim motorima PureTech i dizelskima BlueHDi. Novi C3 opremljen je ručnim mjenjačem s benzinskim trocilindarskim motorima PureTech 68, 82 i 110 (Stop & Start) te dizelskim motorima BlueHDi 75 (Stop & Start) i 100 (Stop & Start). Za najveću udobnost u vožnji novi C3 bit će dostupan i s automatskim mjenjačem EAT6 ubrzo nakon lansiranja.

Pristupačan i raznovrstan

Citroen je za novi C3 u Bosni i Hercegovini prepremio privlačno "složene" pakete opreme i vrlo atraktivne cijene. Tako po cjenovniku najpristupačniji C3 Live PureTech 68 do registracije košta 18.569 KM. Nešto snažniji i osjetno bolje opremljen C3 Feel PureTech 82 košta 22.508 KM.

Najpristupačniji dizelski C3 u Bosni i Hercegovini je C3 Live BlueHDi 75 S&S koji košta 22.883 KM do registracije. Trenutno najskuplji C3 na našem tržištu ima bogati paket opreme Shine i dizelski motor od 100 KS, te košta 30.761 KM.

Pored redovne ponude iz cjenovnika u Citorenu su pripremili i posebne pakete i ponude za naše tržište. Tako je C3 Live PureTech 82 ponuđen po cijeni od 18.391 KM što je niže od osnovnog modela, te što je još zanimljivije ponuđena je nadogradnja tog modela na Feel paket opreme gdje sa istim motorom košta 2.262 KM više. Dodatno ponuđena je još jedna nadogradnja ovog modela sa 82 KS snažnim benzincem na najopremljeniji Shine paket opreme koji je skuplji od srednjeg za 2.902 KM, te u konačnici košta tek 23.555 KM. U ovoj cijeni C3 sa PureTech 82 motorom i Shine paketom opreme donosi Citroen Connect Radio sa 7-inčnim ekranom, automatski klima uređaj, aluminijumske naplatke, Airbump obloge ili ukratko sve ono što novi C3 čini toliko drugačijim i posebnijim.