Posebna edicija
15

Porsche pripremio model 911 u čast legendarnog Jackya Ickxa

E. Z.
Porsche je posvetio posebnu seriju svoje nove 911-ke belgijskom legendarnom trkaču, a zanimljivo je da je serija ograničena na svega 75 automobila, po jedan za svaku godinu od rođenja Ickxa.

Rođen u Briselu 1. januara 1945. godine, Jacques Bernard "Jacky" Ickx jedan je od najuspješnijih trkača svih vremena, sa šest pobjedničkih titula slavne trke 24 sata Le Mansa u svom impresivnom životopisu. Njegova prva pobjeda u legendarnoj utrci izdržljivosti bila je 1969. godine s Ford GT 40, prije nego što je 1975. godine ponovo pobjedio u vožnji Miragea GR8 Cosworth. Nakon toga osvojio je Le Mans sa Porscheom 1976, 1977, 1981, i 1982. godine. Zahvaljujući tom nizu uspjeha Porsche je odlučio šampionu zahvaliti na prigodan način i na njegov 75. rođendan ponuditi posebnu ograničenu seriju Porschea 911.

Zasnovano na Carreri 4S i dostupno isključivo u Belgiji, ovo je prvo specijalno izdanje nove 992 generacije, a ujedno i prvo koje ima boju "Paint To Sample". To je jedinstvena "X Blue“ boja koja je primjenjena i na 20 i 21-inčnim alu felgama Carrera Classic gdje je kombinovana s bijelim akcentima. Ovaj dvobojni izgled nije slučajno izabran jer zapravo pravi vezu sa i danas prepoznatljivom plavo-bijelom kacigom Jackya Ickxa.

Porsche Exclusive Manufaktur odjel posebno se pobrinuo za ovu ograničenu seriju po pitanju izbora materijala i boja, a uz ostale detalje ovaj 911 će se isticati i posebno izrađenom značkom na B-stubu sa potpisom Ickxa i sa belgijskom zastavom.

Suptilni detalji nastavljaju se i unutra gdje karbonski umeci na pragovima vrata s ponosom nose natpis "Belgian Legend Edition", dok između sjedišta središnji naslon za ruke ima Ickxov autogram. Njegov potpis je stavljen i na kožnu futrolu ključa koji je lakiran u istoj boji kao i automobil.