POVRATAK MEĐU NAJBRŽE
0

Porsche predstavio prototip 963, od naredne sezone u trkama izdržljivosti

E. L.
(Foto: Klix.ba)
Porscheov prototip 963 novi je član uspješne porodice „trkača na duge staze“ koju su činili modeli 917, 935, 956, 962 i 919, a premijerno pojavljivanje na stazi imat će u januaru na trci 24 sata Daytone.

Porsche je Festival brzine u Goodwoodu iskoristio da predstavi svoj novi trkaći prototip 963 s kojim se od naredne sezone u novoj klasi (Hypercar / GTP) vraća među najbrže u trkama izdržljivosti.

Novoosnovani tim Porsche Penske Motorsport će u FIA WEC i IMSA šampionatima nastupati sa dva automobila koji se uklapaju u norme LMDh klase, a u Porscheu su otkrili da će 963 već od naredne sezone ponuditi i privatnim timovima.

Iza šasije Porschea 963 stoji poznata kompanija Multimatic, a prototip čija je karoserija inspirisana legendarnim trkaćim dvojcem iz Grupe C (956/962) pokreće 4,6-litarski biturbo V8 motor zasnovan na motoru koji je pokretao Porscheov ultrasportski model 918 Hybrid.

"U prvoj polovini ove godine 963 je prešao skoro 8.000 testnih kilometara. Na dobrom smo putu prema zacrtanim ciljevima, ali nas čeka još mnogo posla prije početka nove sezone u kojoj nas čeka žestoka konkurencija“, rekao je Thomas Laudenbach, drugi čovjek odjela Porsche Motorsport.