Gala premijera
17

Porsche predstavio novi Macan u BiH: Više verzija, snage i tehnologije

E. Z.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Večerašnjom gala premijerom u Sarajevu Porsche je zvanično na tržište Bosne i Hercegovine uveo detaljno obnovljeni Macan. Ovaj SUV model jedan je od najvažnijih modela u ponudi ove marke, a novi Macan stigao je sa poboljšanim performansama, oštrijim dizajnom i novim savremenim sistemima.

Sve tri dostupne verzije Macana sada dolaze sa znatno većom snagom od svojih prethodnika. Kao sportski vodeći model uspješne SUV linije, Macan GTS nalazi se na vrhu ponude. Njegov 2,9-litarski biturbo V6 sada isporučuje 440 KS što je povećanje od čak 60 KS. Uz odziv i isporuku snage koja karakteriše Porsche GTS automobile, on završava sprint od 0 do 100 km/h za samo 4,3 sekunde kada je opremljen Sport Chrono paketom i postiže maksimalnu brzinu od 272 km/h. Kao najprestižnija i najsnažnija verzija Macan GTS na našem tržištu košta od 179.980 KM sa PDV-om.

Porsche Macan S sada je opremljen i 2,9-litarskim V6 biturbo motorom koji proizvodi 26 KS više nego prije, sa ukupnih 380 KS. To je dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za 4,6 sekundi i daje mu najveću brzinu do 259 km/h. Ovaj model koji čini sredinu ponude u BiH košta 146.900 KM do registracije.

Novorazvijeni, redni četvorocilindrični motor sa turbopunjačem i snagom od 265 KS služi kao ulazna opcija u svijet modela Macan. Sa ovim motorom kompaktni SUV sprinta od 0 do 100 km/h za 6,2 sekunde i postiže maksimalnu brzinu od 232 km/h. Ovaj model na našem tržištu košta od 129 hiljada maraka.

Kao i prije ovog osvježenja za Macan, svi motori su upareni sa Porscheovim mjenjačem sa dva kvačila sa sedam brzina (PDK) i Porsche Traction Management (PTM) sistemom pogona na sva četiri točka.

Armin Mulović, brand manager Porsche BiH (Foto: I. Š./Klix.ba)
Armin Mulović, brand manager Porsche BiH (Foto: I. Š./Klix.ba)

Večeras se zvanicama na premijeri obratio i Armin Mulović, brand manager marke Porsche za Bosnu i Hercegovinu. Tom prilikom on je istakao: "Porsche u Bosni i Hercegovini bilježi odlične rezultate uprkos velikim izazovima i globalnim zastojima u privrednim tokovima. Za narednu godinu imamo još veće ambicije, te planiramo prodati ukupno 70 do 75 automobila marke Porsche, a Macan je svakako jedna od naših uzdanica koji će činiti otprilike 20 primjeraka od tog ukupnog broja prodanih modela."

Još oštriji dizajn sa sportskim fokusom

Porsche je dodatno izoštrio vizualni izgled svog kompaktnog SUV-a uz niz specifičnih promjena. Redizajnirani prednji dio s umetkom u boji eksterijera naglašava širinu Macana, čineći da izgleda još impozantnije na cesti. Na novom GTS-u, sredina prednjeg dijela, kao i niz drugih elemenata, završeni su crnom bojom. Zadnji dio je sada zaokružen prema cesti upečatljivim difuzorom posebno tehničkog dizajna. Tu je primjetna i nova 3D struktura, koja je također opciono dostupna za bočne aerodinamičke dodatke. LED prednja svjetla s Porsche Dynamic Light System (PDLS) i Sport Design vanjskim retrovizorima sada su standardna oprema na svim modelima.

Ukupno 14 boja eksterijera dostupno je za novi Macan, uključujući novi Papaya Metallic i Gentian Blue Metallic, kao i Python Green za Macan GTS sa GTS Sport paketom. Sa svojim opcijama Individual Color i Paint To Sample, Porsche Exclusive Manufaktur značajno proširuje slobodu dizajna kupaca za Macan.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Serijski sada stižu i veći točkovi, koji imaju najmanje 19 inča za Macan, 20 inča za Macan S i 21 inča za Macan GTS. Sedam novih dizajna točkova dodano je asortimanu.

Nova centralna konzola sa dodirnom površinom

Novi Porsche Macan nudi znatno poboljšanu unutrašnjost sa modernom i elegantno dizajniranom središnjom konzolom. Njegov novi koncept rada, koji koristi dodirne površine umjesto taktilnih tipki, donosi jasnu strukturu kokpitu. Nova, kraća ručica mjenjača nalazi se u sredini jasno organizovanog kontrolnog modula.

Analogni sat na vrhu instrument table sada je također dio standardne opreme. Brojne kožne presvlake i kontrastni paketi šavova u Gentian Blue, Papaya ili Crayon boji su opciono dostupni kako bi se unutrašnjosti dodala nova boja. Macan i dalje nudi mnoge online funkcije i usluge kao standard. Njima se može kontrolisati preko 10,9-inčnog full HD ekrana osjetljivog na dodir Porsche Communication Management ili pomoću glasovnih komandi.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Osim dinamičkih prednosti i crnih detalja na eksterijeru, GTS Sport paket, koji je dostupan samo na GTS modelu, sadrži i specifičnu i ekskluzivnu unutrašnju opremu. Ovo uključuje sportska sjedišta podesiva u čak 18 smjerova, Carbon paket enterijera, Race-Tex presvlake sa produženim kožnim elementima, razne predmete sa kontrastnim šavovima i GTS natpisima u Python zelenoj boji.

Popularni ulazak u prestižni svijet Porschea

Do sada je isporučeno 600.000 primjeraka Macana širom svijeta od njegovog lansiranja na tržište 2014. godine, a on ima posebnu ulogu u Porscheu jer oko 80 posto svih kupaca Macana prvi put kupuje automobil marke Porsche. Osim toga, udio žena koje kupuju Macan konstantno raste posljednjih godina i najveći je u svim Porscheovim linijama proizvoda. U Kini, najvećem tržištu za Macan, skoro 60 posto kupaca su žene.