Za trkače
3

Porsche predstavio novi Cayman GT4 Clubsport

Piše: E. T.
Porsche će novi 718 Cayman GT4 Clubsport ponuditi u dvije verzije (Competition i Trackday), a automobil u oba slučaja pokreće 3,8-litarski boxer motor sa 425 konjskih snaga.

Tri godine nakon predstavljanja prvog Caymana GT4 Clubsport iz slavne njemačke automobilske kompanije stiglo je novo izdanje automobila koji će Porsche ovaj put ponuditi u dvije verzije: za entuzijaste koji vole i mogu provoditi vrijeme na stazama širom svijeta, ali i za trkače koji će s verzijom Competition moći nastupati u različitim nacionalnim i internacionalnim šampionatima.

Porscheovo najnovije namjensko "oružje" za skidanje sekundi na stazama u oba slučaja pokreće centralno smješten 3,8-litarski 6-cilindarski boxer motor koji nudi 425 konjskih snaga pri 7.500 obr/min i 425 Nm najvećeg obrtnog momenta pri 6.600 obr/min koji se na zadnju osovinu distribuira posredstvom superbrzog 6-stepenog automatskog mjenjača sa dva kvačila.

Pored adekvatnih guma na ultralaganim 18-inčnim felgama i ovjesa koji je za ovu priliku "posuđen" s Porscheovog trkaćeg modela 911 GT3 Cup, u prilog izvanrednoj upravljivosti Clubsport Caymana ide i mehanička ograničena blokada diferencijala, a s verzijom Competition stiže i nekoliko elemenata (sjedišta, pojasevi sa šest tačaka pričvršćivanja, sigurnosni kavez...) koji ispunjavaju važeće normative FIA-e.

Entuzijasti mogu računati na sisteme ABS, ESP i TC (koji se mogu deaktivirati), a tu je i klima-uređaj i rezervoar za gorivo koji prima 80 litara. Uz verziju Competition stiže veći rezervoar za gorivo (115 litara), integrisana dizalica, drugačiji upravljač, podesivi amortizeri i podesiv rad kočnica.

Porsche za Cayman GT4 Clubsport Trackday traži 134.000 eura, a za verziju Competition 157.000 eura. Prve isporuke planirane su za februar.