Bh. premijera
267

Porsche predstavio novi Cayenne Coupe u BiH: Još skuplji i ekskluzivniji

Klix.ba
(Foto: E. Z./Klix.ba)
Porsche je premijerom u ugodnom ambijentu Tarčin Forest Resort kompleksa u blizini Sarajeva danas i zvanično na naše tržište uveo potpuno novu verziju njihovog popularnog SUV modela Cayenne. Sada u Coupe verziji Cayenne donosi dodatno izražene sportske performanse i izgled i uvodi Porsche u vrlo važan segment.

Porsche u Bosni i Hercegovini bilježi odlične rezultate, te iako se među 80 prodati modela ove marke prošle godine našao i značajan broj sportskih modela 911 i Cayman, činjenica je da je naše tržište ipak naglašeno SUV tržište za ovu marku. Stoga ne čudi da Porsche ima velika očekivanja od novog Cayennea Coupea koji je danas predstavljen u BiH.

Segment sportskih i luksuznih SUV modela doživio je značajan zamah dolaskom Coupe verzija, pa su već neko vrijeme na tržištu pravi hitovi BMW X6, Audi Q8, Mercedes GLE Coupe, pa od nedavno i Lamborghini Urus. Porsche je sačekao da konkurencija pokaže svoje karte i tek onda predstavio novi Cayenne Coupe.

Ključni detalji novog Cayennea Coupea uključuju oštriji stil sa jedinstvenim izgledom zadnjeg dijela karoserije, prilagodljiv zadnji spojler, zadnja klupa s dva pojedinačna sjedala i dva različita krovna stila - panoramski fiksni stakleni krov koji je standardno ugrađen i opcioni krov od karbonskih vlakana. Uživo i pored standardnog Cayennea lako je primjetiti da su prednji vjetrobran i A-stub su niži nego na standardnom Cayenneu, zbog čega je i cijeli krovu niži za oko 20 mm. Redizajnirana zadnja vrata i zadnji blatobrani proširuju zadnji dio za čak 18 mm zbog čega Cayenne Coupe izgleda mišićavije i agresivnije. Zanimljiv detalj je i zadnja tablica koja je sada integrisana u donji dio odbojnika, što podsjeća na Porsche 911 i čini da Cayenne Coupe izgleda još niži.

Foto: E. Z./Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba

Novost koji donosi Cayenne Coupe je to da na svakom modelu gornji fiksni krovni spojler dolazi u kombinaciji s novim prilagodljivim zadnjim spojlerom koji se nalazi ispod prozora prtljažnika kao dio Porsche Active Aerodynamic (PAA) sistema. Spojler koji je skladno uklopljen u novu siluetu tako se pri brzinama većim od 90 km/h diže za 135 mm čime se povećava aerodinamički pritisak na zadnju osovinu, dok PAA sistem u koji se ubrajaju i aktivni otvori za zrak naprijed istovremeno poboljšava efikasnost i smanjuje potrošnju goriva.

Uz novi Porsche Cayenne Coupe dostupan je i Lightweight Sport Package koji podrazumijeva atraktivne felge od lake legure prečnika 22 inča, alkantarom presvučen sportski upravljač sa funkcijom grijanja, karbonske umetke u interijeru i možda što je najvažnije krov u potpunosti izrađen od karbonskih vlakana što značajno smanjuje ukupnu masu automobila i poboljšava vozne osobine tako što snižava težište mase. Također, za potpun sportski ugođaj u Porsche manirima ovaj paket dolazi uz prepoznatljive obloge sjedišta u kombinaciji karo štofa i kože što jasno evocira uspomene na klasične sportske modele ove marke.

Cayenne Coupe je dobio i jasnu vezu sa sportskim modelima Porschea i kroz ponudu novih boja karoserije, gdje se posebno ističe Lava Orange koja je prepoznatljiva sa modela 911 GT3 RS.

Foto: E. Z./Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba

Porche Cayenne Coupe za sada dolazi uz mogućnost izbora tri motora i to 3,0 V6 sa 340 KS, Cayenne S Coupe dolazi uz 2,9-litarski bi-turbo V6 sa 440 KS, dok za sada vrhunac ponude čini Cayenne Turbo Coupe sa 4,0-litarskim V8 motorom od 550 KS.

Za Porsche Cayenne Coupe u Bosni i Hercegovini treba izborjati 168.645 KM do registracije, dok Cayenne S Coupe košta 200.325 KM. Naravno najskuplji je za sada Cayenne Turbo Coupe koji košta 304.250 KM, dok će u ponudu naknadno biti uvršteni modeli Cayenne Turbo S Coupe i Cayenne E-Hybrid Coupe. U prosjeku Cayenne Coupe je od standardnog Cayennea skuplji od 15 do 24 hiljade maraka, s tim da u svakoj verziji Cayenne Coupe dolazi uz nešto bogatiju i specifičniju opremu, pa je ta razlika i nešto manja.