Spinovanje
1

Porsche: "Nordschleife nam više nije zabavan"

Klix.ba
I dok jedni kažu da je za "apatiju" Porschea kriv Lamborghinijev Huracan Performante, u njemačkoj kompaniji ipak, neće odustati od Nordschleife rekorda, a novi izazivač vjerovatno će biti 911 GT2 RS.

Porsche je dugo vremena imao najbrži produkcijski automobil čije je vrijeme mjereno i verifikovano na stazi Nürburgring Nordschleife. A onda je Lamborghini u njemački "zeleni pakao" poslao svoj najnoviji "dijetalni" model Huracan Performante koji je s trona skinuo Porscheov supersportski hibridni model 918 Spyder.

I dok su mnogi očekivali kako će se, zbog uspješnog "minulog rada" koji Porscheovi automobili imaju na stazi Nordschleife, u Porscheovom GT odjelu samo nasmiješiti na ostvareno vrijeme Huracana i otvoreno nagovijestiti da italijanski automobil neće dugo ostati na Nürburgring tronu, uslijedilo je iznenađenje.

Prvi čovjek Porscheovog GT odjela Andreas Preuninger rekao je da im obaranje rekorda i ostvarena vremena konkurencije na stazi Nürburgring Nordschleife trenutno baš i nisu u fokusu, jer im takve stvari jednostavno više nisu zabavne.

"Više nam nije važno ko je najbrži na Nürburgringu, jer nemamo namjeru ići stopama pojedinih konkurentskih kompanija u kojima su zaboravili da najbrži automobili na stazi počesto nisu optimalno upotrebljivi u svakodnevnim uslovima na cesti, a to u svakom slučaju želimo da izbjegnemo. Da budem potpuno iskren, ako imate automobil koji je optimalno podešen za obaranje vremena na stazi Nordschleife, onda istovremeno imate automobil koji će na ulici i cesti biti daleko od ugodnog i zabavnog", rekao je Preuninger.

Sve su prilike da Porsche, ipak, neće ostati dužan Lamborghiniju. "Uzvratit ćemo, jer Imperija uvijek uzvraća udarac", našalio se Preuninger, a automobil koji će "loviti" vrijeme Huracana vjerovatno će biti novi 911 GT2 RS (991.2) čija se testiranja privode kraju upravo na stazi Nordschleife. A i gdje bi drugo?