Noviteti
12

Porsche bi u Ženevi mogao predstaviti još snažniju hibridnu Panameru

Klix.ba
Ako se najave iz Porschea obistine, još snažnija hibridna Panamera ukupnim će se performansama primaknuti još bliže najsnažnijoj Turbo verziji sa 550 KS.

Pored predstavljanja "karavanske" Panamere Sport Turismo, Porsche bi na predstojećem Sajmu automobila u Ženevi premijerno mogao predstaviti i snažniju verziju aktuelne hibridne Panamere čija bi kombinacija elektro-motora i 2,9-litarskog V6 biturbo benzinskog motora (iz Panamere 4S) trebala proizvoditi više od 500 konjskih snaga, što je znatno više od potencijala koji trenutno nudi Panamera 4 E-Hybrid, bez obzira da li se radi o standardnoj ili o verziji s povećanim međuosovinskim rastojanjem (Executive).

Prema nezvaničnim informacijama do kojih su došli pojedini britanski mediji, snažnija verzija razvijat će oko 290 km/h (maksimalna brzina standardne Panamere 4 E-Hybrid iznosi 278 km/h), a zvaničan naziv automobila trebao bi biti Panamera 4S E-Hybrid.

S dodatnim konjskim snagama hibridna Panamera 4S ukupnim bi performansama veoma malo zaostajala iza najsnažnije benzinske verzije (Panamera Turbo) kojoj sa Sport Chrono paketom od 0 do 100 km/h treba 3,6 sekundi. U Porscheu kažu da za zaostatak ne treba kriviti nedostatak konjskih snaga, nego se prisjetiti činjenice da je hibridna verzija u odnosu na standardnu teža 250 kilograma.