Još jednom
3

Porsche bi u Frankfurtu mogao predstaviti 911 Speedster

Klix.ba
U Porscheu su, navodno, već pripremili 911 Speedster koji bi trebalo da bude predstavljen na predstojećem Sajmu automobila u Frankfurtu.

Porsche je naziv Speedster prvi put predstavio sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća na svom legendarnom modelu 356 i od tada ga koristi uz "open-air" verzije modela 911. Zadnji Speedster predstavljen je uz Seriju 997, a prema svemu sudeći bit će ponuđen i kao posljednja verzija aktuelne Serije 991.2.

Automobil bi publici trebalo da bude predstavljen na predstojećem frankfurtskom okupljanju, a prema nezvaničnim informacijama zasnovan je na modelu 911 GTS Cabriolet, od kojeg će se razlikovati po karakterističnom poklopcu iza naslona sjedišta ispod kojeg se krije platneni krov.

S trolitarskim 6-cilindarskim biturbo boxer motorom koji raspolaže s 450 KS i 550 Nm najvećeg obrtnog momenta nudit će se samo automatski mjenjač s dva kvačila (PDK) preko kojeg će se snaga distribuirati na zadnju osovinu.

Uz ekskluzivitet koji osigurava brojčano ograničena serija, suvišno je i spominjati da će Speedster biti znatno skuplji od modela 911 GTS Cabriolet čija početna cijena u Njemačkoj iznosi 138.850 eura.