Noviteti
0

Porsche 911 Carrera 4S Cabriolet

Klix.ba
Porsche nastavlja svoju ofanzivu na tržište ekskluzivnih sportskih modela najnovijom 911 Carrerom i to u prestižnoj Cabriolet varijanti sa 4S pogonom na sve točkove.

Ovakav pogon i savršene komponente šasije su u potpunoj harmoniji sa Cabriolet karoserijom, a pogotovo sa poznatim 3,6 litrenim boxerom koji sada opskrbljuje 911-ku sa punih 320 KS. Uz ovaj 4S pogon, koji ionako daje nevjerovatne brzinske prosjeke i prolaske kroz krivine, u serijskoj opremi 911 Carrere će se nalaziti i PSM (Porsche Stability Menagment) koji će obezbjeđivati potpunu dinamičku kontrolu.

Mekani krov Carrere 4S je napravljen od visoko kvalitetnih materijala te se posprema na klasični cik-cak način. Najnovija vijest u vezi ovog krova je i mogućnost otvaranja i zatvaranja u vožnji i to samo jednim pritiskom na dugme. Ovaj manevar je izvediv sve do brzine od 50 km/h, a automatici je potrebno 20 sekundi da završi čitav posao spremanja-otvaranja krova.

Kada je krov zatvoren Carrera sa ručnim mjenjačem je sposobno za dostizanje brzine od čak 280 km/h, što je jednako Coupe varijanti. Cabriolet parira Coupeu i na polju ubrzanja do stotke koju dostiže za samo 5,3 sekunde što je samo dvije desetinke sporije od Coupea a uzmemo li u obzir i dodatnih 70 kilograma koje donosi sklopivi krov, to je veoma impresivan rezultat.

Kočioni sistem sa perforisanim i ventilisanim diskovima promjera 330 mm Carrera je prisvojila od prestižne 911 Turbo verzije te i ovdje, naravno, ostvaruje zapanjujuće rezultate. Kao i na Turbo 911-ki i kod Carrere je moguće doplatiti za svemirske, a takva im je i cijena, keramičke kočnice u Porscheu nazvane PCCB (Porsche Ceramic Composite Brake).

Carrera 4S Cabriolet dolazi i sa produženim spiskom serijske opreme. Ovaj spisak uključuje od sada i metalik lak, potpunu kožnu obloženost unutrašnjosti, tvrdi krov, i vjetrobran. Automobil će u Njemačkoj biti pušten u prodaju po cijeni od 85.900 eura, a puštanje u prodaju na ostatku evropskog kontinenta je planirano za oktobar 2003. godine.