Manje od očekivanog
1

Polestar će hibridni Coupe proizvoditi u samo 500 primjeraka godišnje

Klix.ba
Polestar će proizvoditi hibridni Coupe od sredine 2019. godine, a zbog kompleksnosti proizvodnog procesa godišnja produkcija bit će samo 500 primjeraka.

Izvorno zamišljen da bude član Volvo serije 90, hibridni Coupe ipak će biti prvi produkcijski model iz proizvodnog programa Polestara koji će na tržištu nastupati kao zaseban brand.

Po svemu sudeći, atraktivni Coupe Polestar 1 neće biti među češće viđenim automobilima, jer je iz kompanije stigla informacija da će zbog izuzetno kompleksnog procesa proizvodnje godišnja produkcija iznositi 500 primjeraka.

Zasnovan na skraćenoj platformi Volvo modela S90, Polestar 1 proizvodit će se u najmodernijoj tvornici u kineskom gradu Chengdu čija je izgradnja u tijeku, a jedna od značajnijih karakteristika hibridnog automobila (koji će bez asistencije konvencionalnog motora moći da pređe čak 150 kilometara) bit će karbonska karoserija.

600 konjskih snaga snažan Coupe bit će uvertira za električni sedan Polestar 2 koji bi trebao biti spreman do kraja dekade, a s kojim će Tesla Model 3 dobiti direktnog konkurenta. Početkom naredne dekade trebao bi se pojaviti i električni crossover Polestar 3, a na kraju niza je Polestar 4, kabriolet bez emisije štetnih gasova.

Polestar već prima rezervacije za prvi u nizu svojih automobila čija će cijena, u zavisnosti od količine opreme, iznositi od 127.000 do 150.000 eura.