Predstavljen u New Yorku
105

Pogledajte novi Lincolnov terenac koji je dizajnirao Sarajlija Kemal Curić

B. R.
Kemal Curić, Lincoln Nautilus (Foto: Lincoln)
Kemal Curić, Lincoln Nautilus (Foto: Lincoln)
U New Yorku je jučer predstavljen novi model Lincolnovog terenca Nautilus za čiji je dizajn zaslužan i Sarajlija Kemal Curić.
Kao i konkurenti, riječ je o vozilu s pregršt tehnoloških rješenja, a to je najviše uočljivo u njegovoj unutrašnjosti čijom komandnom tablom dominiraju veliki ekrani. Tvrdi se da ima najveći ekran u svojoj klasi.

Američki proizvođač je kao tehnologiju za impresivno iskustvo istakao BlueCruise 1.2 hands-free tehnologiju za pomoć na autoputu, tj. za vožnju na autoputu bez ruku. I dizajn smatraju svojim adutom, pa je tako predsjednica Lincolna Dianne Craig poručila da je riječ o izvrsnom dizajnu. Naglašeno je da je velika pažnja posvećena prednjoj rešetci koja je ručne izrade.

Kemal Curić, direktor dizajna u Lincolnu (Foto: Lincoln)
Kemal Curić, direktor dizajna u Lincolnu (Foto: Lincoln)

Upravo je Curić direktor dizajna u Lincolnu, a prije toga je bio angažovan u Fordu, dizajnirajući slavni Mustang te modele Fiesta, Mondeo i Kuga.

Lincoln Nautilus ima mogućnost visoke personalizacije, tj. prilagođavanju potrebama onih koji putuju njime, prvenstveno vozača. Personalizacija se odnosi i na ekrane, a u cilju da vozač ne skreće pogled sa puta. To je postignuto i položajem ekrana na komandnoj tabli. Detalj koji govori o tome koliko je ovaj terenac luksuzan jeste da je moguće birati kako će mirisati njegova unutrašnjost.

Omogućeno je korištenje mobilnih aplikacija Android Auto i Apple CarPlay, a u vozilu je ugrađena Alexa - tehnologija za glasovno upravljanje. Ovaj terenac ima 5G internetsku mrežu, čime je omogućena, kako su naveli u Lincolnu, ultrabrza internetska mreža za ažuriranje tehnoloških mogućnosti.

U ponudi će biti dva pogonska agregata za Lincoln Nautilus - dvolitarski turbomotor sa 250 konjskih snaga sa pogonom na sve točkove i dvolitarski hibridni motor.