Predstavljena konceptna Fiesta ST
0

FOTO / Pogled prije proizvodnje

Sarajevo-x.com
Ford je na Salonu automobila u Frankfurtu izložio konceptnu Fiestu ST na kojoj se može vidjeti kako bi, kada se pridruži novom Focusu ST, trebala izgledati produkcijska verzija najjače Fieste.

Konceptna Fiesta ST “čuči” na sniženom sportskom ovjesu, opremljena je adekvatnim aero-kitom, dvostrukim završecima izduvnog sistema i 17-inčnim aluminijumskim felgama. Recaro sportska sjedišta glavni su pokazatelj iznutra da će Fiesta ST biti osjetno drugačija od ostalih modela.

Fiesta ST Concept opremljena je 1,6-litarskim EcoBoost benzinskim turbo-motorom sa direktnim ubrizgavanjem goriva koji proizvodi 180 KS, uz 240 Nm najvećeg okretnog momenta. Za prenos snage na podlogu zadužen je 6-stepeni manuelni mjenjač. Od 0 do 100 km/h Fiesta ST trebala bi stići za manje od 7 sekundi, dok bi maksimalna brzina trebala biti nešto iznad 220 km/h.

Uz Fiestu RS WRC i Fiestu Rallycross, sa kojima Ford na najbolji način demonstrira svoju posvećenost automobilskom sportu, odličan je trenutak da se potencijalnim kupcima buduće Fieste ST prikaže kakav cestovni automobil mogu očekivati u bliskoj budućnosti.

“Fiesta ST Concept na upečatljiv način pokazuje da kvalitet i uzbuđenje koje definira oznaka ST nije ograničen na samo jedan model. Ovom Fiestom pokazujemo da se iskustvo koje nude ST modeli sada može podijeliti sa širim auditorijumom”, izjavio je Jost Capito, direktor fordovog odjela Global Performance Vehicles.